آموزش وزن دهی معیار ها با استفاده از AHP در اکسل

3,069 بازدید

اخبار ، مقالات و تحقیقات گروهی را دنبال کنید.

آموزش رایگان نرم افزار ENVI

در ENVI حرفه ای شو 🦾

0 تا 100 مفاهیم سنجش از دور

کاملا رایگان شروع کن 🧩

آموزش رایگان ArcGIS pro

واقعاااااا رایگاااااانه 🤗

آموزش گوگل ارث انجین

شدیدا توصیه شده 🌏

دانلود لندیوز 10 متری ایران و …

به کمک گوگل ارث انجین 🚀

کتاب موتور پردازش مجازی

اولین کتاب آموزش گوگل ارث انجین 📗

طبقه بندی تصاویر ماهواره ای

آشنایی با انواع روش ها 😲

پیش پردازش تصاویر ماهواره ای

هندسی – رادیومتریکی – اتمسفری 🀄

دانلود داده های آلتیمتری

ترازسنجی برای دریاچه ها 🧿

پوشش اراضی 10 متری

تولید شده توسط ESRI 🧐

نمایش سه بعدی در ArcGIS

مدل رقومی ارتفاع 🗻

مطالب پربازدید

فرایند واکاوی سلسله مراتبی یکی از روش‌های تصمیم‌گیری است. واژه AHP مخفف عبارت Analytical Hierarchy process به معنی فرایند تحلیل سلسله مراتبی است.انتخاب سنجه‌ها یا criterion بخش اول واکاوی AHP است. سپس براساس سنجه‌های شناسایی شده نامزدها ارزیابی می‌شوند. واژه گزینه‌ها یا نامزدها هم معنای واژه alternative یا candidates بوده و به جای هم بکار روند. علت سلسله مراتبی خواندن این روش آن است که ابتدا باید از اهداف و راهبردهای سازمان در راس…

فرایند واکاوی سلسله مراتبی یکی از روش‌های تصمیم‌گیری است. واژه AHP مخفف عبارت Analytical Hierarchy process به معنی فرایند تحلیل سلسله مراتبی است.انتخاب سنجه‌ها یا criterion بخش اول واکاوی AHP است. سپس براساس سنجه‌های شناسایی شده نامزدها ارزیابی می‌شوند. واژه گزینه‌ها یا نامزدها هم معنای واژه alternative یا candidates بوده و به جای هم بکار روند. علت سلسله مراتبی خواندن این روش آن است که ابتدا باید از اهداف و راهبردهای سازمان در راس هرم آغاز کرد و با گسترش آن‌ها سنجه‌ها را شناسایی کرد تا به پایین هرم برسیم.

این روش یکی از روش‌های پرکاربرد برای رتبه‌بندی و تعیین اهمیت عوامل است که با استفاده از مقایسات زوجی گزینه‌ها به اولویت بندی هر یک از معیارها پرداخته می‌شود. چنانچه گزینه‌ها زیاد باشد تشکیل ماتریس مقایسات زوجی کار دشواری است.

هدف تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی انتخاب بهترین گزینه براساس معیارهای مختلف از طریق مقایسه زوجی است. این تکنیک برای وزن دهی به معیارها نیز استفاده می‌شود. چون افزایش تعداد عناصر هر خوشه مقایسه زوجی را دشوار می‌کند بنابراین معمولاً معیارهای تصمیم‌گیری را به زیرمعیارهایی تقسیم می‌کنند.

 روشAHP  درچهار مرحله اصلی اجرا می شود:

مرحله اول شامل تجزیه مسئله تصمیم گیری در ساختار سلسله مراتبی است که هدف، معیار ها و زیر معیار ها تعیین می شوند.

مرحله بعدی در AHP بر اساس مقایسه های زوجی است که به هدف تعیین وزن برای معیارهای مختلف استفاده می شود. وزن یک معیار خاص با رتبه بندی اهمیت و مناسب بودن آن تعیین می شود. ارزیابی مقایسه های زوجی از طریق قضاوت متخصص انجام می شود(Saaty, 1977). جهت تعیین اهمیت و ترجیح در مقایسات زوجی از طیف 1 تا 9 ساعتی  استفاده می شود.

مرحله سوم محاسبه وزن نهایی هر کدام از معیار ها با توجه به مقایسه های زوجی انجام شده است. در فرایند تحلیل سلسله مراتبی C= {Cj | j=1,2,…,n} مجموعه معیار ها را نشان می دهد. در این مجموعه نتیجه مقایسه زوجی n معیار را می توان در (n_n) خلاصه کرد. هر عنصر  aij (i, j = 1,2,…..,n) در ماتریس A در نهایت وزن کلی هر پارامتر را  ایجاد می کند.

مرحله آخر بررسی نرخ پایداری(Consistency Ratio) است. ناسازگاری ها ممکن است به دلیل دخالت قضاوت متخصص اتفاق بیافتد. این نرخ نشان دهنده این است که مقایسات از ثبات و پایداری برخوردار هستند یا خیر. چنانچه این نرخ از 0.1 کمتر باشد نشان از سازگاری ماتریس است و اگر از0.1  بیشتر باشد باید در مقایسات زوجی تجدید نظر نمود. نرخ پایداری طبق معادله زیر محاسبه می شود. در این آموزش ما  این مراحل را در نرم افزار Excel انجام دادیم.

CR = CI/RI


مشخصات محصول:

  • قیمت: 25 هزار تومان
  • مدرس: محسن شریعتی
  • زمان آموزش: 38 دقیقه
  • موضوع: وزن دهی معیار ها با استفاده از AHP
  • نرم افزار: اکسل
  • فرمت: ویدئوهای آموزشی MP4
  • فایل تمرینی: مقاله
  • جزوه آموزشی: دارد
  • پیش نیاز: ندارد

توضیحات محصول:

روش AHP هر دو ارزیابی عینی و ذهنی را در یک ساختار یکپارچه بر مبنای مقیاس هایی با زوج مقایسه ترکیب نموده و به تحلیل گران کمک می کند تا جوانب اساسی یک مساله را در یک قالب سلسله مراتبی سازماندهی کنند.

از جمله مزایای این روش می توان به این موارد اشاره نمود: سنجش سازگاری قضاوت های تصمیم گیرندگان، ایجاد مقایسات زوجی در انتخاب راهکار و گزینه بهینه، توان در نظر گرفتن معیارها و زیر معیارها در ارزیابی گزینه ها، ایجاد قابلیت دستیابی به بهترین گزینه از طریق مقایسات زوجی.

فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی (AHP) روشی برای کمک به تصمیم گیری است و بر اهمیت داوری های شهودی یک تصمیم گیرنده و همچنین ثبات مقایسه گزینه های جایگزین در فرآیند تصمیم گیری تاکید دارد. از آنجا که یک تصمیم گیرنده قضاوت های خود را بر دانش و تجربه انجام می دهد، بنابراین تصمیم گیری را بر این اساس اتخاذ می کند ، رویکرد AHP با رفتار یک تصمیم گیرنده مطابقت دارد. نقطه قوت این رویکرد این است که به طور منظم عوامل ملموس و نامشهود را سازمان می دهد و یک راه حل ساختاری اما نسبتاً ساده برای مسائل تصمیم گیری ارائه می دهد.

علاوه بر این، با شکستن یک مسئله منطقی بزرگ و سپس پایین آمدن در مراحل تدریجی، به کوچکتر و کوچکتر، فرد قادر است از طریق داوری های مقایسه زوجی ساده و کوچک را به بزرگ وصل کند.


عناوین آموزشی:

عناوین آموزشی به شرح زیر می باشند:

  • مبانی روش های تصمیم گیری چند معیاره
  • تعریف روش AHP
  • کاربرد روش AHP در وزن دهی به معیار ها
  • تجزیه مسئله تصمیم گیری در ساختار سلسله مراتبی
  • مقایسه های زوجی به هدف تعیین وزن برای معیارهای مختلف
  • محاسبه وزن نهایی هر کدام از معیار ها با توجه به مقایسه های زوجی
  • بررسی نرخ پایداری (Consistency Ratio)

تهیه محصول:

به منظور تهیه این محصول آموزشی بر روی گزینه زیر کلیک کرده و بلافاصله دانلود نمایید.


آموزش زیر را در صورت تمایل ببینید:


نوشته های مرتبط :

آموزش های رایگان پیشنهادی :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up