اخبار ، مقالات و تحقیقات گروهی را دنبال کنید.
فیلم مسترکلاس آموزش مدل سازی مخاطرات طبیعی (برنامه نویسی R)
در پنج دهه اخیر به دلیل توسعه، مخاطرات محیطی رشد فزاینده ای داشته است که از جمله آن می توان به مخاطراتی همچون زمین لغزش، فرونشست زمین، سقوط بهمن، آتش سوزی و سیل اشاره نمود. معمولاً این مخاطرات به صورت مستقل مورد مطالعه قرار می گیرند اما به عنوان یک مجموعه جامع برای به منظور پیشبرد دانش و بهبود مدیریت و کاهش خسارات مالی و جانی ناشی از این مخاطرات طبیعی نیاز به توصیف همزمان دارند.
آتش سوزی، سیل و زمین لغزش به دلیل تغییر اقلیم و گرمایش جهانی از شایع ترین خطرات در کشور هستند که میزان وقوع آنها هر ساله در حال افزایش می باشد، به طوری که میانگین خسارات اقتصادی سالانه ناشی از زمین لغزش و سیل در ایران حدود ۱۷۰۵۰۰۰ دلار برآورد گردیده است. از این رو شناسایی مناطق دارای پتانسیل بالای این مخاطرات می تواند به مدیران جهت برنامه ریزی و کاهش خسارات کمک شایانی نماید.
در سالهای اخیر با پیشرفت فناوری، حجم داده های کلان رشد بسیار چشمگیری داشته است. تحلیل این داده ها و کسب اطلاعات از منابع انبوه داده ها، ضرورتی اجتناب ناپذیر و یک چالش بزرگ محسوب میگردد. با توجه به این که، در دنیای امروز تصمیم سازی های تاثیرگذار در حوزه های مختلف و من جمله مدیریت بحران، بر اساس داده ها می باشد، از این رو، پردازش و تحلیل داده ها و کسب نتایج از این داده ها، به بخش جداییناپذیری از فرآیند تصمیم گیری تبدیل شده است و متخصصین تحلیل داده ها میتوانند در حل مسائل و چالشهای سازمانها نقش های کلیدی ایفا نمایند.
مدل سازی و تحلیل داده ها به عنوان یکی از برترین فناوریها، فرآیندهای تصمیمگیری را با استفاده از سیستمهای کامپیوتری تقریباً در تمام حوزهها، تسهیل می نماید. ازاینرو لزوم آشنایی با زبان برنامهنویسی و نرمافزارهایی که بستر مناسبی را به منظور تحلیل این داده ها فراهم می نمایند، بیش از پیش قابلدرک است، که در این میان، R یک زبان برنامهنویسی و نرم افزار جامع و ایده آل برای تحقق این اهداف می باشد که از محبوبیت بسیار زیادی در بین پژوهشگران و محافل علمی دنیا برخوردار می باشد.
در این آموزش، کار با نرم افزار و زبان برنامه نویسی R به همراه چگونگی مدل سازی مخاطرات طبیعی آموزش داده شده است.
مشخصات:
- مدرس: سید جلیل علوی – دانشیار دانشگاه تربیت مدرس
- تخصص: دکترای اکولوژی آماری
- موضوع: مخاطرات محیطی + برنامه نویسی
- نرم افزار: نرم افزار و زبان برنامه نویسی R
- مدت زمان آموزش: حدود 17 ساعت
- شامل داده های تمرینی
- مخاطب: تمام حوزه های علمی مرتبط
- پیش نیاز: آشنایی با زبان برنامه نویسی R و مفاهیم مدل سازی
چطور آموزش را تهیه کنم؟
برای تهیه فیلم ضبط شده این دوره بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
بخش کوتاهی از ویدئوی جلسه ششم این دوره
توضیحات
به طور کلی در تمامی رشتهها و حوزه هایی که روشهای آماری و مدل سازی بخشی از محاسبات و اهداف پروژه های تحقیقاتی می باشد میتوان از آن استفاده نمود. به منظور ارزیابی مخاطرات محیطی به داده های مکانی و زمانی نیاز است به طوری که در مخاطرات طبیعی، عوامل محیطی و پویا نقش دارند. عوامل محیطی شامل توپوگرافی (ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت جغرافیایی)، زمین شناسی (انواع صخره ها، عمق خاک و ویژگی های سنگ مادر)، هیدرولوژی (فاصله از رودخانه ها، تراکم زهکشی ها، زهکشی و رطوبت خاک)، ژئومورفولوژی (واحدهای فیزیوگرافی و واحدهای ریخت شناسی زمین)، جاده ها، ساخت و سازها و عوامل زیست محیطی همانند میزان بارندگی، درجه حرارت، رطوبت نسبی، خصوصیات پوشش گیاهی و غیره نقش های مهمی ایفا می نمایند.
به منظور کنترل مخاطرات محیطی در درجه اول نیاز به شناسایی مهمترین عوامل تأثیرگذار روی این مخاطرات و سپس شناسایی مناطق بحرانی برای هر یک از مخاطرات محیطی است که در صورت شناسایی همزمان و میزان همپوشانی آن ها نیز می تواند برای مدیریت و کنترل بهتر مورد استفاده قرار گیرد. مرور مطالعات نشان می دهد که هر یک از روش های مدل سازی دارای نقاط قوت و ضعف می باشد و به طور کلی رفتار هر مدل بسته به شرایط مختلف منطقه نیز متفاوت میباشد؛ بنابراین مقایسه و بهینه سازی مدل های یادگیری در ارزیابی مخاطرات محیطی دارای اهمیت می باشد.
چه نمونه هایی از مخاطرات طبیعی آموزش داده شده اند؟
- سیل 🌊
- آتش سوزی 🔥
- زلزله 🌟
- زمین لغزش ⚡
در این دوره، سعی ما بر این بود تا با ساده ترین زبان، مطالب به گونه ای ارائه شود تا به چگونگی انجام تحلیل ها و مدل سازی مخاطرات طبیعی در نرم افزار و زبان بسیار قدرتمند R به اندازه ای مسلط گردید تا بتوانید هر پروژه ای را در این نرم افزار پیاده سازی نمایید.
عناوين آموزشی
- مقدمه ای بر زبان برنامه نویسی R
- ساخت و مدیریت مجموعه داده ها در R
- معرفی نرم افزار R-Studio
- بسته های مورد نیاز برای تحلیل داده ها و مدل سازی
- معرفی انواع داده ها و وارد کردن آنها در R
- تبدیل داده های غیر مکانی به داده های مکانی
- وارد سازی داده های مکانی (وکتور و رستر) به R
- تهیه انواع نقشه های مبتنی بر فیزیوگرافی همانند شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا
- تکنیک های مدل سازی (نظارت شده و نظارت نشده)
- مدل خطی تعمیم یافته (رگرسیون لوجستیک) (Generalized Linear Model)
- مدل های جمعی تعمیم یافته (Generalized Additive Model)
- ماشین بردار پشتیبان (Support Vector Machine)
- درخت تصمیم (Decision Tree)
- الگوریتم های ترکیبی (Ensemble Algorithm)
- جنگل تصادفی (Random Forest)
- درخت رگرسیون تقویت شده (Boosted Regression Tree or Gradient Boosting Machine )
- اعتبارسنجی متقابل و مقایسه تکنیک های مدل سازی
- تهیه نقشه های تعاملی در R با استفاده از بسته mapview
- تهیه نقشه های خروجی در R و تبادل نقشه با سایر نرم افزارها
معرفی مدرس
- سید جلیل علوی
- دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
- مدرس تخصصی زبان برنامه نویسی R در علوم زمین
- مدرس ده ها دوره آموزشی در دانشگاه ها و مراکز علمی معتبر ایران
چطور آموزش را تهیه کنم؟
برای تهیه فیلم ضبط شده این دوره بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
41 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
با سلام واحترام چون هنوز کلاس استاد دکتر سید جلال علوی “مدل سازی مخاطرات طبیعی در محیط R” شروع نشده است واحتمالا قابل تغییر میباشد سپاسگزار میشویم که کلاس روزهای دوشنبه این اموزش را به روز سه شنبه ویا هر روز دیگری که اقای دکتر موافق هستند تغییر کند تا هم با کلاسهای دیگر تلاقی نکند وهم فرصت کافی برای مرور درس قبلی باشد.
سپاس
مهدی
با عرض سلام
من از دکتر علوی پرسیدم گفتند امکان جابجایی روزهای کلاس وجود ندارد
سلام
بنده دیر درباره دوره خبر دار شدم اگر الان ثبت نام کنم کلاس های جلسات قبلی در اختیارم قرار میگیره؟
با تشکر
سلام
بله میتونید ثبت نام خود را انجام دهید.
سلام، ثبت نام شروع نشده؟
سلام
خیر. هنوز شروع نشده
با سلام و احترام،
آیا آشنایی ابتدایی با زبان برنامه نویسی آر برای شرکت در این کلاس به عنوان پیش نیاز کافی است؟ ضمناً داده های آموزشی مورد نیاز متناسب با آموزش به همراه فیلم ضبط شده در اختیار شرکت کنندگان گذاشته می شود؟ با سپاس
به نام خدا
با سلام
ضمن سپاس، در خصوص سوالی که مطرح فرمودید باید به عرض برسانم که آشنایی مقدماتی با این زبان کفایت میکند. البته بخش هایی مربوط به مدل سازی و تحلیل داده های مکانی هست که سعی می کنم به صورت کامل آموزش دهم. در مورد داده ها هم بعد از هر جلسه به همراه فیلم ضبط شده خدمت شما ارسال می گردد.
با احترام
علوی
سلام اگر آشنایی با R نداشته باشیم میتونیم شرکت کنیم ؟
به نام خدا
با سلام
ضمن تشکر، در خصوص سوالی که مطرح فرمودید باید به عرض برسانم که من در این دوره کار با زبان برنامه نویسی R را در یک یا دو جلسه آموزش خواهم داد. سپس وارد مباحث تخصصی این دوره خواهیم شد. اگر برای اولین بار هست که با این زبان برنامه نویسی R کار می کنید ممکن است کمی سخت باشد. اما با تلاش مطمئن هستم که می توانید در این زمینه تجربه کافی کسب کنید و متبحر شوید. من سعی می کنم در پایان هر جلسه به سوالات شرکت کنندگان عزیز هم پاسخ دهم.
با احترام
علوی
سلام . میشه لطفا یک کلاس بزای افراد مبتدی، برنانه نویسی با R , بگذارید. من بیشتر برای تحلیل های آماری آلاینده های هوا میخواستم. خیلی ممنون
به نام خدا
با سلام
در خصوص برگزاری دوره آموزشی برای افراد مبتدی حتما برنامه ریزی خواهد شد. در خصوص یادگیری زبان برنامه نویسی R اگر محدودیت زمانی دارید دوره ای که در خصوص علم داده برگزار کردیم (مقدماتی و متوسط) می تواند مفید باشد. دوره پیشرفته علم داده هم به زودی برگزار خواهد شد. این دوره ها خیلی از مباحث مرتبط با زبان برنامه نویسی R را پوشش خواهد داد.
لینم دوره آموزشی علم داده:
https://girs.ir/data-science-r/
با احترام
علوی
سلام من ثبت نام کردم کدوم نرم افزارها رو قبل از شروع کلاس ها باید نصب داشته باشیم و از روی چه نرم افزاری کلاس ها برگزار میشن؟
به نام خدا
با سلام
ضمن سپاس از شما در خصوص سوال و موردی که مطرح فرمودید باید عرض کنم که کلیه تحلیل ها در زبان برنامه نویسی R و با استفاده از RStudio IDE انجام خواهد شد. نصب نرم افزار R و RStudio و همچنین rtools نیاز می باشد. که من در این دوره طریقه نصب و کار کردن با RStudio رو توضیح خواهم داد. بسته هایی که در این دوره هم نیاز هست در دو جلسه اول کامل توضیح و نصب بسته به طرق مختلف آموزش داده خواهد شد. از بسته های متعددی برای وارد سازی داده، کار به داده های بردار و رستری و همچنین بسته های مورد نیاز برای مدل سازی استفاده خواهد شد که کامل توضیح خواهم داد.
با احترام
علوی
مدرک پایان دوره اعطا میشه
خیر. مدرک برای دوره های آنلاین اعطا نمی شود.
با سلام و خسته نباشید ،من برای این دوره روز يکشنبه یعنی یک روز احتمالاٌ بعد از شروع اولین جلسه.لطفا راهنمایی کنید من کجاو چطوری دوره را استفاده کنم.
با عرض سلام
لطفا ایمیلتان را چک کنید.
سلام من هرکاری میکنم نمیتونم ثبت نام کنم ،نهایی کردن و که میزنم میزنه سبد خرید شما خالی است
با عرض سلام
لطفا به ایمیل زیر اطلاع دهید:
ahmad.najafy@gmail.com
باسلام
از تدریس شیوا و روان آقای دکتر علوی بسیار سپاسگزارم و مسرور از اینکه در این دوره شرکت داشتم .دوره بسیار مفید و کاملی بود.به علاقمندان پیشنهاد میکنم حتما این دوره رو تهیه نمایند
از آقایان نجفی و احراری نیز بابت طراحی این سایت مفید و کارساز بسیار قدردان هستم.ارزوی سلامتی و موفقیت برای همگی شما بزرگواران
فیلم جلسه آخر برای من باز نمیشود ( فایل زیپ) لطفا مجدد برایم ارسال کنین ممنون
مجددا فایل را دانلود کنید و تست نمائید.
سلام من میخواستم کلاس برنه نویسی r مخاطرات طبیعی شرکت کنم
ولی موقع ثبت نام با خطا مواجه میشم
با عرض سلام
لطفا مشکل دقیق خود را به ایمیل زیر اطلاع دهید:
ahmad.najafy@gmail.com
سلام. من دوره را خریدم. ولی رم لبتابم۸ هست. برای انجام کدنویسی مخاطرات حداقل لبتاب با چه مشخصاتی لازم هست؟
به نام خدا
با سلام. ضمن سپاس از طرح سوال مهم. در خصوص موردی که مطرح فرمودید باید عرض کنم که همان طور که استحضار دارید در مدلسازی مخاطرات طبیعی در زبان برنامه نویسی R با توجه به اینکه در این گونه تحلیل ها از فایل های رستری استفاده می گردد، ممکن است انجام این تحلیل ها یک کار پیچیده است که شامل مدیریت مجموعه دادههای بزرگ و انجام محاسبات فشرده است. مناسب بودن یک لپتاپ با رم ۸ گیگابایت برای انجام مدل سازی مخاطرات طبیعی به چندین عامل بستگی دارد:
۱. اندازه فایلهای رستری و مقیاس مورد مطالعه: فایلهای رستری بزرگتر برای پردازش به حافظه بیشتری نیاز دارند. اگر فایلهای رستری بسیار بزرگ باشند، ممکن است رم ۸ گیگابایتی کافی نباشد.
۲. پیچیدگی مدلها: مدلهای پیچیدهتر به منابع محاسباتی بیشتری نیاز دارند. اگر مدلسازی مخاطرات طبیعی شامل محاسبات پیچیده باشد، ممکن است به رم بیشتری نیاز باشد.
۳. تعداد وظایف همزمان: اگر چندین وظیفه task یا برنامه به طور همزمان اجرا شوند، رم موجود را به اشتراک می گذارند که می تواند سرعت پردازش را کند کند.
به طور کلی، هر چند RAM هشت گیگابایتی می تواند وظایف سطح پایه تا متوسط را مدیریت کند، برای مدلسازی پیشرفته مخاطرات طبیعی در مقیاس بزرگ و همچنین فایلهای رستری بزرگ، یک لپتاپ با RAM بیشتر (۱۶ گیگابایت یا بیشتر) مناسبتر است.
البته مشخصات کامل سیستم لپ تاپ شما رو ذکر نفرمودید. اگر احیانا در اجرای کدها با مشکل مواجه شدید می توانید از گوگل colab هم به عنوان الترناتیو استفاده کنید که فکر می کنم نسبت به سیستم شما شاید عملکرد بهتری داشته باشد.
موفق باشید
با احترام
علوی
سلام استاد ارور object ‘DEM’ not found برای چیست من همه مراحل رو مطابق شما انجام دادم پکیج رستر را بارگذاری کردم و ورکینگ دایرکتوری رو هم درست ست کردم.
سلام. موقع اجرای Maps %
saga$ta_morphometry$slope_aspect_curvature (unit_slope = “percent rise”,
unit_aspect = “degree”,
method = 6)
خطای زیر رو به میدهد
Error in `saga_execute()`:
! [Error] input file:
raster(ncols=6036, nrows=6124, xmn=359561.718750013, xmx=540641.718750013, ymn=3447163.75, ymx=3630883.75, crs=’+proj=utm +zone=39 +datum=WGS84 +units=m +no_defs’)[Error] Elevation
—
Backtrace:
▆
1. ├─DEM %>% …
2. └─saga$ta_morphometry$slope_aspect_curvature(…)
3. └─Rsagacmd::saga_execute(lib, tool, senv, .intern, .all_outputs, .verbose, args)
Run rlang::last_trace(drop = FALSE) to see 1 hidden frame.
>
میشه لطفا راهنمایی کنید؟
به نام خدا
با سلام
لطفا قبل از اجرای هر گونه کدی در R یا RStudio، براساس کد دستوری زیر دو بسته RSAGA و Rsagacmd را نصب کنید و مجددا بسته ها را بارگزاری کنید و تحلیل ها را انجام دهید. باز هم اگر ارور داد لطفا اطلاع دهید.
موفق باشید
با احترام
علوی
devtools::install_github(“r-spatial/RSAGA”, dependencies = TRUE)
devtools::install_github(“stevenpawley/Rsagacmd”)
سلام استاد بعد از کد
saga$ta_morphometry$slope_aspect_curvature (unit_slope = “percent rise”,
+ unit_aspect = “degree”,
+ method = 6)
ارور زیر را دریافت میکنم
Error in `saga_execute()`:
! [Error] input file:
raster(ncols=2012, nrows=2042, xmn=359561.718750013, xmx=540641.718750013, ymn=3447103.75, ymx=3630883.75, crs=’+proj=utm +zone=39 +datum=WGS84 +units=m +no_defs’)[Error] Elevation
Run `rlang::last_trace()` to see where the error occurred.
نصب ساگا، لایبرری آن و مراحل را هم طبق توضیحات شما انجام داده ام. ممنون میشم راهنمایی کنید.
به نام خدا
با سلام
لطفا قبل از اجرای هر گونه کدی در R یا RStudio، براساس کد دستوری زیر دو بسته RSAGA و Rsagacmd را نصب کنید و مجددا بسته ها را بارگزاری کنید و تحلیل ها را انجام دهید. باز هم اگر ارور داد لطفا اطلاع دهید.
موفق باشید
با احترام
علوی
devtools::install_github(“r-spatial/RSAGA”, dependencies = TRUE)
devtools::install_github(“stevenpawley/Rsagacmd”)
سلام استاد. بسیار از پاسخگویی شما سپاسگزارم. پکیج RSAGA را نصب نکرده بودم. آن را هم نصب و ابتدا هر دوی این لایبرری ها را فراخوانی کردم اما باز هم ارور پابرجاست.
سلام.
ضمن سپاس.
وقت به خیر. لطفا به این آدرس (sjalavi3@gmail.com) ایمیل دهید تا در صورت امکان از طریق نرم افزارهای ارتباط از راه دور نظیر anydesk بتوانم راهنمایی و مشکل شما را حل کنم.
با احترام
علوی
با سلام و احترام
مدلسازی را انجام دادم و نتایج به صورت
Prediction LS NLS
LS 32 28
NLS 88 383
مشاهده شد. اما برای تهیه نقشه پیش بینی زمین لغزش، پس از اجرای کد
Landslide_Map_GLM head(Landslide_Vars) را اجرا می کنم می بینم که سه لایه مورد استفاده همش NA نوشته شده
Aspect Slope1 Geology
[1,] NA NA NA
[2,] NA NA NA
[3,] NA NA NA
[4,] NA NA NA
[5,] NA NA NA
[6,] NA NA NA
لطفا راهنمایی بفرمایید. چندین مرحله هم تکرار کردم هر بار با همین خطا مواجه می شدم.
سلام. وقت به خیر.
ضمن سپاس، لطفا برای فایل رستری که همان پیش بینی شده است دستور summary را اجرا کنید. ممکن است برای بعضی از پیکسل ها که در داده ی رستری اولیه فاقد مقدار یا value هستند، مقدار پیش بینی شده NA شده باشد. مثلا اگر فایل رستری شما که نقشه پیش بینی هست به نام Landslide_Map_GLM باشد دستور زیر را اجرا کنید:
summary(Landslide_Map_GLM )
این تابع خلاصه آماری از داده ی رستری شما را ارائه می کنید.
اگر داده شما دارای مقادیر آمار توصیفی باشد، همان طور که عرض کردم ممکن است بعضی از پیکسل ها مقدار نداشته باشند.
دستوری که شما ارائه کردید با استفاده از تابع head بوده است که به طور پیش فرض فقط 6 ردیف اول را نمایش می دهید.
موفق باشید
با احترام
علوی
با سلام من برای رسم گراف VIP در random forest کد زیر را اجرا کردم
set.seed(1434)
(vis <- vi(rf_fit, method = "permute", target = "mpg", nsim = 10,
metric = "rmse", pred_wrapper = Landslide_Vars_DF$brt_Pred, train = mtcars))
Plot variable importance scores#
vip(vis, include_type = TRUE, all_permutations = TRUE,
geom = "point", aesthetics = list(color = "forestgreen", size = 3))
اما قبل از ترسیم با این خطا مواجه شدم
Error in pred_wrapper(object, newdata = train_x) :
could not find function "pred_wrapper"
لطفا راهنمایی کنید. تشکر
با عرض پوزش بنده سوال قبل را طرح کردم و در ادامه که تلاش کردم؛ با رفع مشکلات کد فوق از جمله تعریف train باز هم ارور زیر موجود است
Error in `[.data.frame`(train, , target, drop = TRUE) :
undefined columns selected
>
به نام خدا
با سلام
این خطا زمانی حادث می شود که شما می خواهید ستونی را در داده خودتان انتخاب کنید که وجود ندارد. لطفا چک کنید تا مطمئن باشید ستون درست را انتخاب کردید.
موفق باشید
سلام.
من این دوره را خریدم و دوره خیلی خوبی هست. فقط برای نوشتن مقاله نمی تونیم خروجی های لازم را پس از تحلیل بگیریم. برای مثال اکثر مقالات نمودار های وی ای پی را برای چند مدل متفاوت استفاده کردن ولی کد وی ای پی برای بعضی از مدل های کارشده توی این دوره، خطا میده! همینطور اورلپ کردن گراف های ROC برای مدلهای مختلف
سلام. وقت به خیر. ممنون از محبت شما.
در خصوص خروجی گرفتن از نمودارهای VIP کافی است به یکی از روش های ذخیره نمودارها استفاده شود به عنوان مثال
png(“VIP_Plot_RF.png”)
plot(vip(RF))
dev.off()
با اجرای دستور فوق گراف در دایرکتوری کاری شما با فرمت png ذخیره می شود. البته شما می توانید اندازه نمودار و dpi آن را هم تغییر دهید.
برای کدام مدل ها کد vip خطا می دهد؟ معمولا برای خیلی از تکنیک های مدل سازی می توان از بسته vip برای بررسی اهمیت نسبی متغیرها استفاده نمود. کد خطا را نمی دانم چی بوده است.
در خصوص همینطور اورلپ کردن گراف های ROC برای مدلهای مختلف، معمولا نمودارها برای هر مدل به صورت انفرادی ارائه می شود، چرا که قرار دادن نمودارهای ROC در یک گراف باعث شلوغ شدن آن می شود. اما با استفاده از اصول اولیه کد نویسی در R شما می توانید چند نمودار را در قالب یک نمودار کلی در کنار هم قرار دهید.
موفق و پیروز باشید
با احترام
علوی