آشنایی با مفاهیم سنجنده های فعال و غیرفعال در سنجش از دور

2,121 بازدید

اخبار ، مقالات و تحقیقات گروهی را دنبال کنید.

آموزش رایگان نرم افزار ENVI

در ENVI حرفه ای شو 🦾

0 تا 100 مفاهیم سنجش از دور

کاملا رایگان شروع کن 🧩

آموزش رایگان ArcGIS pro

واقعاااااا رایگاااااانه 🤗

آموزش گوگل ارث انجین

شدیدا توصیه شده 🌏

دانلود لندیوز 10 متری ایران و …

به کمک گوگل ارث انجین 🚀

کتاب موتور پردازش مجازی

اولین کتاب آموزش گوگل ارث انجین 📗

طبقه بندی تصاویر ماهواره ای

آشنایی با انواع روش ها 😲

پیش پردازش تصاویر ماهواره ای

هندسی – رادیومتریکی – اتمسفری 🀄

دانلود داده های آلتیمتری

ترازسنجی برای دریاچه ها 🧿

پوشش اراضی 10 متری

تولید شده توسط ESRI 🧐

نمایش سه بعدی در ArcGIS

مدل رقومی ارتفاع 🗻

مطالب پربازدید

سنجنده های فعال و غیرفعال در سنجش از دور
به زبان ساده و به طور خیلی خلاصه اگر بخواهیم با مفاهیم سنجنده های فعال و غیرفعال سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی آشنا شویم باید بگوییم: سنجنده فعال به سنجنده ای گفته می شود که خود دارای منبع انرژی و امواج یا پالس است که به سمت زمین ارسال می کند و امواج بازگشتی را دریافت و ثبت…

به زبان ساده و به طور خیلی خلاصه اگر بخواهیم با مفاهیم سنجنده های فعال و غیرفعال سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی آشنا شویم باید بگوییم:

سنجنده فعال به سنجنده ای گفته می شود که خود دارای منبع انرژی و امواج یا پالس است که به سمت زمین ارسال می کند و امواج بازگشتی را دریافت و ثبت می نماید

سنجنده غیرفعال به سنجنده ای می گوئیم که از خود امواجی ارسال نمی کند و از امواجی بازتاب شده توسط خورشید که به زمین برخورد می کند استفاده کرده و آن را ثبت می کند.

این موضوع را ساده تر توضیح می دهیم:

فرض کنید یک دوربین عکاسی دارید که دارای فلش است و از نور فلش استفاده می کنید. وقتی این نور به سوژه برخورد می کند و منعکس می شود تصویری که در دوربین ثبت می شود حاصل از انعکاس نور برخوردی به سوژه است. در واقع دوریبن دارای منبع نوری است که به سمت سوژه ارسال می کند و نور برگشتی را ثبت می کند (فعال).

Active Remote Sensing Camera Example

حال فرض کنید از نور فلش استفاده نمی کنید. در این حالت تصویری که ثبت می شود حاصل از نوری است که از سوژه به سمت دوربین آمده است (غیر فعال) و این نور نیز حاصل انعکاس نور محیط بوده است.

passive remote sensing camera example


در تصویر زیر می بینید که خورشید از خود نور به سمت زمین ارسال می کند. نور پس از عبور از اتمسفر به سطح زمین می رسد. سپس بخشی از نور از سطح زمین بازتاب می شود و سنجنده این بازتاب را ثبت می کند و به صورت یک تصویر، خروجی می دهد.

Passive satellites

 

در سنجنده فعال، پالس هایی به سمت زمین ارسال می شود و برخورد می کند و سپس بازتاب می گردد و مجددا به سمت سنجنده بازگشته و ثبت می شود. به این پالس یا امواج برگشتی backscatter گفته می شود.

Double bounce backscatter

 

در تصویر های زیر نمونه هایی از تصاویر سنجنده فعال (راداری) و سنجنده غیرفعال مثل لندست را مشاهده می کنید و دقیقا می بینید که تصویر حاصل از هر نوع سنجنده به چه صورت نمایش داده می شود. تصاویر سنجنده های راداری به صورت سیاه و سفید است و هر رنگی نمایانگر یک پدیده است. مثلا در تصویر راداری زیر رنگ سیاه آب را نشان میدهد.

true color
تصویری از سنجنده غیر فعال لندست

 

تصویری از سنجنده فعال – راداری

از فواید سنجنده های فعال قابلیت تصویر برداری در شب و عدم تاثیر ابر بر تصویر ثبتی و همچنین تاثیرات آب و هوایی کم است. از این سنجنده ها می توان به SRTM – LiDAR Radarsat 1 – Radarsat 2  اشاره کرد.


چند منبع جهت مطالعه بیشتر:


نوشته های مرتبط :

آموزش های رایگان پیشنهادی :

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up