اخبار ، مقالات و تحقیقات گروهی را دنبال کنید.
آشنایی با ژئودیتابیس – فرمت پیشرفته GIS
ژئودیتابیس یک فرمت پبشرفته در جی آی اس محسوب می شود که دارای قابلیت های بیشتری است به طوری که انجام بعضی کارها با فرمت هایی مثل شیپ فایل یا کاوریج قابل انجام نیستند. به تعبیر دیگر ژئودیتابیس به نوعی بانک اطلاعاتی گفته می شود که دارای مختصات باشد. این فرمت توسط شرکت ESRI برای نرم افزار ArcGIS معرفی شد.
در ادامه مهمترین مزیت های آن را می شناسیم که دلیل استفاده از آن را توجیه می کند.
مهمترین مزیت های آن شامل:
- سرعت بالاتر از شیپ فایل
- از حجم داده بیشتری پشتیبانی می کند
- انجام توپولوژی برای خطایابی
- ایجاد نتورک یا شبکه های مختلف مثل آب، برق، گاز، حمل و نقل
- کنترل ورود داده ها با اعمال شرط که به آن Domain گفته می شود.
- پشتیبانی بهتر از فارسی نویسی
- اتصال به بانک های اطلاعاتی
- قابلیت چندکاربری
3 گام تا طراحی ژئودیتابیس:
همیشه بهتر است در ابتدا زمان بیشتری جهت طراحی ژئودیتابیس صرف کنیم تا در نهایت در زمان صرفه جویی شده و سرعت کار را افزایش دهیم. از طرفی 5 کاربر می توانند ژئودیتابیس های مختلفی طراحی کنند که همه آن ها به درستی کار میکند اما هر شخص به روش خود آن را تولید کرده است.
گام اول: اطلاع داشتن از نوع داده هایی که میخواهیم استفاده کنیم. مثلا داده های ما از چه نوع هستند؟ پلیگون؟ خط؟ نقطه؟
آیا همه داده ها در دسترس هستند یا باید مواردی را از شرکت ها و اداره های مختلف بگیریم و یا حتی وجود ندارند و باید تولید شوند؟ به عنوان مثال داده ما کاغذی بوده و نیازمند این هستیم که آن را تبدل به نوع برداری کرده یا دیجیت کنیم. از طرفی شاید نیاز به برداشت داده ها به کمک نقشه برداری داشته باشیم. همه این ها بهتر است در ابتدای کار مشخص شوند.
گام دوم: هم اکنون باید مدل دیاگرامی ژئودیتابیس را بر روی یک کاغذ یا نرم افزارهایی مثل اکسل و ویزیو بکشیم. کشیدن این دیاگرام روابط بین داده ها را بهتر نشان داده و از گیج شدن مان جلوگیری می کند. از طرفی کمک زیادی به تولید مدل در نرم افزار خواهد کرد. در این جا همه موارد را مشخص می کنیم از قبیل دومین ها، ساب تایپ ها و …
گام سوم: ساخت ژئودیتابیس در نرم افزار آرک کاتالوگ به کمک دیاگرام گام دوم
آشنایی با 3 اصلاح پرکاربرد در ژئودیتابیس:
Domain چیست؟ کنترل گرهایی هستند که برای بررسی داده های ورودی بر روی یک فیلد اعمال می شوند تا اجازه وارد شدن هر مقداری داده نشود. مثلا اگر قرار باشد در یک فیلد نام شهرها نوشته شود دیگر نیازی به وارد کردن نام روستاها یا اطلاعات عددی نیست. این اطلاعات یکپارپگی داده ها را از بین می برند. دامین ها رکورد وارد شده را با شرط تعریف شده چک کرده و در صورت برقراری شرط اجازه ورود می دهند.
Subtype چیست؟ وقتی یک کلاس عارضه را به قسمت هایی جدا تبئیل کنیم که علاوه بر اینکه همه یک عارضه هستند اما ویژگی خاص خودشان را هم دارند. هنگام ادیت نیز می توان هر کدام را انتخاب کرد و تغغیرات را در ساب تایپ مورد نظر اعمال کرد.
Schema چیست؟ همان ساختار دیاگرامی ژئودیتابیس هست که طراحی شده تا به کمک آن ژئودیتابیس را طراحی کنیم. اسکیما هم روی کاغذ قابل ترسیم است و هم داخل نرم افزار.
انواع ژئودیتابیس کدامند؟
به صورت کلی سه نوع ژئودیتابیس داریم که هر کدام ویژگی هایی دارند:
Persinal Geodatabase: این نوع دارای حداکثر حجم 2 گیگابایت است
File Geodatabase: حجم این نوع بستگی به درایور کامپیوتر شما دارد و می تواند متغیر (تا 2 ترابایت) باشد.
Enterprise Geodatabase: در این نسخه امکان چند کاربره وجود دارد و از نظر حجم به دلیل اتصال به بانک های اطلاعاتی محدودیتی ندارد و در حقیقت وابسته به حجم آن بانک اطلاعاتی است که عموما زیاد خواهد بود. در این نوع که به ژئودیتابیس سازمانی هم معروف است کارهای بزرگ و در سطح ملی قابل انجام است.
مراحل ساخت ژئودیتابیس:
من 4 مرحله برای ساخت ژئودیتابیس از هنگام کار با نرم افزار درنظر گرفته ام که شما نیز بر اساس همین مراحل ژئودیتابیس خود را بسازید. تصویر و ویدئوی زیر گویای همه چیز است:
پیشنهاد یک آموزش رایگان در ژئودیتابیس
اگر دوست دارید بیشتر با ژئودیتابیس آشنا شوید ویدئوی رایگانی که تهیه کرده ام را مشاهده نمائید:
برای مشاهده: کلیک کنید ….