اخبار ، مقالات و تحقیقات گروهی را دنبال کنید.
۸ سوال مهم در ارتباط با تصحیحات تصاویر ماهواره ای – مقاله سنجش از دور

تصحیحات و پیش پردازش تصاویر ماهواره ای ضامن درست و غلط بودن نتایج کار شما هستند. اگر با روش های درست تصحیح و پیش پردازش داده ها آشنایی داشته باشید به راحتی به نتیجه خواهید رسید. در این مقاله امیرحسین احراری کارشناس پردازش تصاویر ماهواره ای به شما کمک می کند تا ابهامات خود را در زمینه تصحیحات داده ها در پروژه های علمی و تجاری خود را پاسخ دهید.
۱-هر تصویر ماهواره ای به چند نوع تصحیح نیاز دارد؟
در مرحله پیش پردازش تصاویر ماهواره ای دو نوع تصحیح هندسی و رادیومتریکی انجام میشود.
۲-منظور از تصحیح هندسی چیست؟
منظور از تصحیح هندسی شامل حذف و نرمال سازی عواملی است که هندسه تصاویر را دچار اعوجاج میکند. مثلا ارتفاع پدیده های سطح زمین، زاویه دید ماهواره، شکل زمین.
۳-منظور از تصحیح رادیومتریکی چیست؟
منظور از تصحیح رادیومتریکی حذف و نرمال سازی عواملی است که بر روی امواج الکترومغناطیسی رسیده به سنجنده اثر منفی گذاشته است. به عنوان مثال اتمسفر و توپوگرافی زمین مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر امواج الکترومغناطیسی است.
این مطلب آموزشی را از دست ندهید : آموزش جامع پیش پردازش تصاویر ماهواره ای
۴-تصحیحات رادیومتریکی و اتمسفری چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
تصحیحات اتمسفری تصاویر ماهواره ای در راستای تصحیحات رادیومتریکی هستند. در تصحیحات رادیومتریکی بیشتر محاسبه مولفه های فیزیکی Reflectance و Radiance مورد توجه است اما این در حالی است که در تصحیحات اتمسفری هدف برطرف سازی اثر پخش و جذب الکترومغناطیسی ایجاد شده در اتمسفر است. پس از اعمال تصحیحات اتمسفری تصویر ماهواره ای حاوی اطلاعات بازتاب سطحی زمین است.
۵-تصحیحات هندسی از چه مراحلی تشکیل شده است؟
تصحیحات هندسی شامل زمین مرجع کردن تصاویر ماهواره ای، تعریف سیستم مختصات، تنظیم تعداد سطر و ستون تصویر، تغییر اندازه پیکسل ها، تصحیح خطای جابجایی ارتفاعی است.
۶-چه زمانی نیاز به تصحیح رادیومتریکی و اتمفسری است؟
زمان هایی که پردازش تصاویر ماهواره ای بر اساس رفتارهای طیفی انجام شود تصحیحات اتمسفری مورد نیاز است. به عنوان در محاسبه شاخص های طیفی تصحیحات اتمسفری لازم است چون با رفتارهای طیفی استخراج شده از تصاویر ماهواره ای سر و کار دارید و اگر رفتار طیفی تصویر اشتباه باشد، شما نیز به نتیجه اشتباهی میرسید. اما در عین حال برخی از روش های پردازش تصاویر ماهواره ای هستند که بر اساس اطلاعات آماری تصاویر اجرا می شوند مانند برخی از روش های طبقه بندی (بیشترین شباهت و کمترین فاصله). در این گونه از روش ها انجام و یا عدم انجام تصحیحات اتمسفری اث قابل توجهی بر روی نتایج بدست آمده در طبقه بندی نخواهد گذاشت. به همین منظور انجام و عدم انجام تصحیحات اتمسفری الزام آور نیست.
۷-برای کدام سنجنده ها تصحیح رادیومتریکی اولویت اول است؟
برای تصاویر ماهواره ای توان تفکیک مکانی متوسط (مانند لندست) و پایین (مانند مادیس) تصحیحات رادیومتریکی و اتمسفری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چراکه عموما بیشتر پردازش های صورت گرفته با استفاده از این داده ها نیاز به اطلاعات رادیومتریکی بسیار دقیقی دارد. مثلا در پروژه های تولید نقشه نوع گیاه که با استفاده از داده های ماهواره و سنجنده مذکور انجام میشود تصحیحات رادیومتریکی و اتمسفری الزام آور است.
۸-برای کدام سنجنده ها تصحیح هندسی اولویت اول است؟
در سنجنده های توان تفکیک مکانی بالا (مانند آیکونوس و کوییک برد) که حجم اطلاعات مکانی بسیار بالایی دارند، انجام تصحیحات هندسی بسیار حائز اهمیت و در اولویت است چرا که هدف استفاده از چنین سنجنده هایی استخراج اطلاعات مکانی مهم در نقشه های کاداستر شهری و زراعی است. به عنوان مثال در نقشه های کاداستر شهری تمامی سازه های شهری ترسیم و با دقت بالایی مساحت و موقعیت هریک از عوارض ثبت میگردد. در همین راستا وجود خطاهای هندسی باعث ثبت غلط موقعیت ها و محاسبه مساحت پدیده های شهری شده و در نتیجه دقت کاهش یافته و ارزش کار انجام شده از بین میرود.
33 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
در این فایل که لینک مربوطه رو پایین قرار دادم جدول اول گفته شده تصاویر لندست با فرمت L1TP تصحیات رادیومتریکی و …. روش انجام شده و تصاویر دانلود شده از USGS هم با همین فرمت هستن
ولی طبق چیزی ک آموزش دیدیم و شما هم اینجا ذکر کردین باید تصحیات رادیومتریکی رو در صورت نیازمون انجام بدیم، پس اون مطلب ک لینک کردم و معتبر هم هستش تناقض بوجود میاره ، ممنون میشم توضیح بدین
با سلام و احترام
بله گفته شده. داده های ماهواره ای دریافت شده در ایستگاه ها یک سری از تصحیحات رادیومتریکی و هندسی اولیه (نه نهایی) بر روی آنها انجام شده و سپس از طریق وب سایت ها عرضه میشوند. بر همین اساس داده های لندست ۸ level-1 تنها حاوی یک سزی تصحیحات اولیه هستند که برای کاربران قابل استفاده باشد اما تصحیحات نهایی متناسب با نوع کاربرد باید توسط کاربر انجام گردد. اگر داده ها تصحیح شده بود بصورت درجه روشنایی عرضه نمیشد. همچنین متادیتا فایل نیز حاوی ضرایب تصحیح نبود. به عنوان مثال تصاویر لندست تصحیح هندسی شده است اما در مواردی لازم است تا مجددا تصحیحات هندسی بر روی آن اعمال گردد.
موفق باشید
لینک مربوط به کامنت قبلی
https://landsat.usgs.gov/sites/default/files/documents/LU_Special_Iss4_2016.pdf
با سلام
اولین بار هست که میخام با تصاویر ماهواره ای کار کنم
تصاویر MOD09 و mod011 و mod013 رو دارم نمی دونم چه تصحیحاتی رو باید اعمال کنم؟ رادیومتریکی؟ در نرم افزار Gis هم میشه تصحیحات رو اعمال کرد؟
خواهش میکنم راهنماییم کنین
با سلام و احترام
باید از نرم افزار انوی و افزونه MTCK استفاده کنید. نیاز به تصحیحات هندسی و استخراج پروداکت مورد نظرتون از بین باندهای موجود در آن دارد. آموزش پردازش داده های مادیس در سایت بصورت پکیج هست پیشنهاد میکنم از آن استفاده کنید.
موفق باشید
با سلام من میخواستم از برای کاربری اراضی از شاخص ndvi استفاده کنم و در نرم افزار gis روش محاسبه آن را میتونم انجام بدم فقط سوال من این هستش آیا بعد از اینکه تصاویر ماهواره ای دانلود میکنیم به صورت مستقیم در جی آی اس شاخص ndvi انجام بدیم نقشه های حاصله درست هستش چون در جی آی اس چیزی به عنوان تصحیحات نیستش و من از تصاویر ماهواره ای لندست استفاده کردم و سوال بعدی برای طبقه بندی ndvi به طور مثال من در مقالات مختلف مشاهده کردم به صورت آب ،باغات، بایر یا غیره تقسیم بندی شده در هیچ جایی به صورت دقیق گفته نشده بعد از محاسبه شاخص برای طبقه بندی از چه عددی تا چه عددی را مثلا باغات هستش ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
با سلام و احترام
پس از دانلود تصاویر ماهواره ای لندست لازم است تا آن ها را از لحاظ رادیومتریکی و اتمسفری تصحیح کنید و سپس شاخص ndvi محاسبه شود تا دقت کار افزایش پیدا کند. برای این کار ما از نرم افزار تخصصی سنجش از دور یعنی ENVI استفاده میکنیم. برای جداسازی پوشش های گیاهی مانند باغ باید از تصاویر سری زمانی شاخص ndvi استفاده کنید. در بخش محصولات پستی یک آموزش تخصصی در این زمینه موجود است.
موفق باشید
آیا پوشش ابر زیر ۱۰ رصد باز به تصحیح اتمسفری نیاز دارد؟
با سلام و احترام
تصحیح اتمسفری ارتباطی با پوشش ابری ندارد. در تصحیح اتمسفری اثر جذب و پخش امواج الکترومغناطیسی از روی امواج رسیده به سنجنده حذف می شود. ابر در تصاویر اپتیکی مانع از عبور امواج شده و امکان حذف آن در یک تصویر وجود ندارد. تنها با استفاده از تکنیک های پردازشی سری زمانی می توان پروداکت های ماهیانه یا چند روزه بدون ابر تولید کرد که در این سناریو هم از تکنیک ترکیب تصاویر ماهواره ای استفاده می شود.
موفق باشید
باعرض سلام و وقت بخیر،
۱) آیا تصاویر level 2 لندست نیاز به تصحیح رادیومتریکی دارند؟
۲)و بطور کلی برای تحلیل رفتار طیفی پدیده ها علاوه بر تصحیح اتمسفری آیا به تصحیح رادیومتریکی هم نیاز دارند؟
با سلام و احترام
خیر نیاز به هیچ گونه تصحیحات رادیومتریکی و اتمسفری ندارد.
همیشه قبل از تصحیح اتمسفری باید تصحیح رادیومتریکی انجام شود. این دو همراه با هم باید صورت گیرد.
موفق باشید
سلام، وقت بخیر
۱)برای مطالعه ونمایش گل آلود بودن محدوده ای که آب از رودخانه به دریا میریزد تا حدودای چندکیلومتری دریا کدام باند لندست ۸ بهتر میباشد؟
۲)آیا باند یک برای مطالعه گل آلود بودن مناسب میباشد؟
۳)وبصورت ترکیب باندی نیز چه ترکیبی بهتر میباشد؟
با سلام و احترام
متاسفانه در این زمینه کار نکردم هنوز. این اطلاعات رو باید از مقالاتی که در ارتباط با LANDSAT TURBIDITY INDEX هست استخراج کنید.
موفق باشید
جناب احراری سلام
وقت بخیر
من میخام دامنه مقادیر باندهای سطح دو باید تبدیل به مقادیر صفر تا یک بشن و من تا جایی که میدونم باید باندها تقسیم بر ده هزار بشن. اما بعد از این کار باز هم مقادیر پیکسل های بعضی باندها بزرگتر از یک بدست میاد.
میخوام بدونم آیا کاری که من انجام میدم (تقسیم بر ده هزار) صحیح هست؟ و اگر هست چرا باز هم بعضا مقادیر بزرگتر از یک بدست میاد؟
و سوال دوم اینکه آیا اون فرمولی که تو استاد بزرگ انوی گفتین که دامنه مقادیرو به صفر و یک میبره میتونم استفاده کنم ؟
با سلام و احترام
بیشتر شدن بازتاب و افزایش آن به مقادیر بیشتر از یک برای تصاویر ماهواره ای طبیعی هست. گاهی اوقات پوشش هایی در منطقه وجود دارد مانند ابر، برف و …. که باعث این افزایش بازتاب می گردد. به همین دلیل وجود مقادیر بیش از یک مشکل ساز نیست.
میتوانید از فرمول پیشنهادی بنده هم استفاده کنید اما در کل اگر این کار انجام نشود بازهم ایرادی ندارد.
موفق باشید
جناب آقای مهندس سلام
ممنون از مطالب ارزنده و راهنمایی های شما.
بنده می خوام از تصاویر sentinel 1 جهت استخراج آبراهه استفاده کنم. می خواستم بدونم از تصاویری که تحت عنوان dem در سایت usgs و یا vertex ارائه میشن دیگه نیاز به تصحیح هندسی و …. دارند یا مستقیما قابل کارجهت تهیه آبراهه هستند؟
ممنونم
با سلام و احترام
این مدل های رقومی رو بصورت مستقیم می توانید استفاده نمایید و نیازی به تصحیح هندسی ندارند.
موفق باشید
جناب اقای مهندس از راهنمایی تون بسیار ممنونم. ممنون میشم اگه بفرمایید کدوم تصویر ماهواره ای دقت dem بالاتری رو بهم میده تا از سایت اون رو دانلود کنم
جناب اقای مهندس سلام
ممنون میشم اگه بفرمایید کدوم تصویر ماهواره ای دقت dem بالاتری رو بهم میده تا از سایت اون رو دانلود کنم
با سلام و احترام
به نظرم دقت DEM ALOS بالاتر باشه. می توانید از سایت Alaka Vertex آن را دانلود کنید.
موقف باشید
با سلام
آیا تصاویر ماهواره لندست، Collection 2, Level-2 نیاز به تصحیحات اتمسفری، رادیومتریکی و هندسی دارند؟
با تشکر
با سلام و احترام
بر اساس توضیحات لینک زیر نیازی ندارد.
https://www.usgs.gov/centers/eros/science/usgs-eros-archive-landsat-archives-landsat-8-9-olitirs-collection-2-level-2?qt-science_center_objects=0#qt-science_center_objects
موفق باشید
سلام جناب مهندس.
برای طبقه بندی تصاویر ماهوارهای ASTER، OLI و ETM+ با استفاده از روشهای شبکه عصبی، ماشین بردار پشتیبان و درخت تصمیم نیاز به انجام تصحیحات رادیومتریک و اتمسفریک هست؟
ممنون.
با سلام و احترام
از لحاظ تئوری (بر اساس کتاب های معتبر) سنجش از دور برای طبقه بندی های این چنینی نیاز به تصحیح رادیومتریکی و اتمسفری نیست. اما پیشنهاد میکنم شما همیشه تصحیحات رو انجام بدید که کسی نتونه از کارتون ایراد بگیره.
در صورتی که در فرایند طبقه بندی از شاخص های طیفی استفاده می کنید تصحیح رادیومتریکی و اتمسفری الزام آور است.
موفق باشید
سلام. تشکر بابت راهنماییتون.
با سلام و احترام.
مهندس اگه بخایم تصویری که تصحیحات رادیومتریک و اتمسفریک روشون صورت گرفته و به صورت یک فایل هست رو وارد متلب کنیم میشه؟؟؟ یعنی تصحیحات رو در envi انجام بدیم و بخایم برای پردازش های دیگه وارد متلب بشیم.
ایا میشه که تصویری استری که 9 تا باند vnir و swir داره و یک فایل رو تشکیل داده از هم تفکیک کنیم و به صورت تک باند هر کدومو ذخیره کنیم و بعد وارد متلب کنیم؟
با سلام و احترام
فقط کافی هست که تمامی باندهای مورد نظرتون رو استک کرده و سپس بصورت تیف ذخیره سازی کنید. تصویر تیف داخل متلب به راحتی فراخوانی شده و امکان انجام انواع محاسبات بر روی داده ها نیز فراهم خواهد بود.
موفق باشید
سلام و خسته نباشید
آیا تصاویر لندست 8 oli و سنتینل 2 l1c نیاز به تصحیح هندسی دارند؟ اگر نیاز هست آیا بین تصحیحات رادیومتریک و اتمسفری و هندسی باید رعایت تقدم و تأخر در اجرا صورت بگیرد؟
و سوال بعدی اینکه برای آشنایی با روش تصحیح هندسی در این تصاویر کدام آموزشها رو پیشنهاد میکنید؟
ممنون
با سلام و احترام
خیر نیاز به تصحیح هندسی ندارند.
برای لندست اول تصحیح رادیومتریکی و بعد تصحیح اتمسفری انجام بدید.
برای سنتینل 2 فقط تصحیح اتمسفری نیاز هست چون تصاویری که دانلود می کنید بصورت بازتاب TOA هست.
موفق باشید
ممنون از اینکه همیشه راهنمایی میکنید و پاسخ میدید
برای بررسی رابطه کاربری اراضی با جزایر حرارتی میخوام از تصاویر لندست 8 استفاده کنم.خواستم ببینم انجام تصحیحات رادیومتریکی و اتمسفری الزامی هست؟
با سلام و احترام
برای باتدهای بازتابی مرئی و مادون قرمز تصحیحات رادیومتریکی و اتمسفری لازم است. برای باند حرارتی در فرایند محاسبه دمای سطح زمین پارامترهای تصحیح اتمسفری در نظر گرفته شده و داخل معادلات وجود دارد.
موفق باشید
سلام خسته نباشید تصحیح اسلیمترینگ slant range to ground rangeلطفا کمی تشریح بفرمایید