محاسبه دمای سطح زمین در سنجش از دور – عوامل موثر در محاسبه LST

2,591 بازدید

اخبار ، مقالات و تحقیقات گروهی را دنبال کنید.

آموزش رایگان نرم افزار ENVI

در ENVI حرفه ای شو 🦾

0 تا 100 مفاهیم سنجش از دور

کاملا رایگان شروع کن 🧩

آموزش رایگان ArcGIS pro

واقعاااااا رایگاااااانه 🤗

آموزش گوگل ارث انجین

شدیدا توصیه شده 🌏

دانلود لندیوز 10 متری ایران و …

به کمک گوگل ارث انجین 🚀

کتاب موتور پردازش مجازی

اولین کتاب آموزش گوگل ارث انجین 📗

طبقه بندی تصاویر ماهواره ای

آشنایی با انواع روش ها 😲

پیش پردازش تصاویر ماهواره ای

هندسی – رادیومتریکی – اتمسفری 🀄

دانلود داده های آلتیمتری

ترازسنجی برای دریاچه ها 🧿

پوشش اراضی 10 متری

تولید شده توسط ESRI 🧐

نمایش سه بعدی در ArcGIS

مدل رقومی ارتفاع 🗻

مطالب پربازدید

مقاله محاسبه دمای سطح زمین در سنجش از دور منتشر شد! در این مقاله قصد داریم تا شما با کاربردها و نقش سنجش از دور در محاسبه دمای سطح زمین آشنا سازیم. اگر علاقه به یادگیری نقش سنجش از دور حرارتی در محاسبه دمای سطح زمین دارید این مقاله بهترین گام برای آغاز یادگیری شما است. تعاریف مهم دمای سطح…

مقاله محاسبه دمای سطح زمین در سنجش از دور منتشر شد! در این مقاله قصد داریم تا شما با کاربردها و نقش سنجش از دور در محاسبه دمای سطح زمین آشنا سازیم. اگر علاقه به یادگیری نقش سنجش از دور حرارتی در محاسبه دمای سطح زمین دارید این مقاله بهترین گام برای آغاز یادگیری شما است.


تعاریف مهم

دمای سطح زمین (LST): در تصاویر ماهواره ای شامل میانگین دمای پیکسلی است که پوشش دهنده بخشی از سطح زمین است و بر اساس انرژی رسیده به سنجنده (رادیانس) در باند حرارتی محاسبه می شود. عموما دمای سطح زمین بر حسب کلوین محاسبه می شود. 


جسم سیاه (Black Body): عبارت است از یک جسم ایدآل  فرضی که تمامی انرژی رسیده را دریافت و سپس در قالب انرژی حرارتی طول موج بلند تمامی آن را در محیط منتشر می کند. 


دمای درخشندگی (Brightness Temperature): عبارت است از دمای ثبت شده توسط سنجنده که با دمای سطح زمین متفاوت است. دمای ثبت شده توسط سنجنده حاوی اطلاعات دمایی سطح زمین، اتمسفر و خود سنجنده است. دمای درخشندگی بر اساس واحد کلوین محاسبه می شود.


گسیلمندی (Emissivity): عبارت است از توان تشعشعی یک پدیده. یا به عبارت دیگر به عنوان توان یک جسم در تابش امواج حرارتی را نشان می دهد. هرچقدر توان تشعشعی یک پدیده بالا باشد میزان انتشار امواج حرارتی آن نیز بیشتر است. دامنه مقادیر این پارامتر همواره بین ۰ تا ۱ است. هرچه به مقدار ۱ نزدیکتر باشد مقدار گسیل مندی بالاتر است. در میان پدیده های سطح زمین آب از بالاترین گسیلمندی برخوردار است. بعد از آن پوشش گیاهی و خاک در رتبه های بعدی قرار می گیرند. 


ایرادیانس (Irradiance): عبارت است از میزان انرژی رسیده به سطح زمین از جهات گوناگون در واحد متر مربع. تابش رسیده به سطح زمین عموما ناشی از تابش های مستقیم خورشیدی و تابش های اتمسفری است. واحد اندازه گیری ایرادیانس وات بر متر مربع است. 


مادون قرمز حرارتی طول موج بلند (Longwave Thermal Infrared):‌ اشاره به امواج مادون قرمز حرارتی در بازه طول موج ۸ تا ۱۴ میکرومتر دارد. این محدوده، اصلی ترین طول موج در زمینه محاسبه دمای سطح زمین است. 


مادون قرمز حرارتی طول موج کوتاه (Shortwave Thermal Infrared): اشاره به محدوده مادون قرمز حرارتی طول موج کوتاه در بازه طول موج ۳ تا ۵ میکرومتر دارد. 


مدل :MODTRAN یکی از معروفترین و تخصصی ترین الگوریتم های تصحیح اتمسفری تصاویر ماهواره ای بر اساس مدل های انتقال تابشی است که قابلیت اندازه گیری و شبیه سازی تابش های رو به بالا و رو به پایین اتمسفر را دارد. امروزه این الگوریتم بصورت آماده در بسیاری از نرم افزارهای تخصصی سنجش از دور قابل استفاده است. 


مسیر امواج الکترومغناطیسی (Path Radiance): اشاره به امواج الکترومغناطیسی دارد که به سنجنده رسیده دارد. البته امواج رسیده به سنجنده از مسیرهای گوناگونی به سنجنده می رسند بر همین اساس به آن path radiance گفته شده است. واحد این پارامتر نیز وات بر متر مربع در استرادیان است. 


مادون قرمز طول موج کوتاه (Shortwave Infrared): به محدوده ۱/۵ تا ۳ میکرومتری طیف الکترومغناطیسی اطلاق می شود. این محدوده جزو امواج مادون قرمز بازتابی است و برای اندازه گیری دماهای بسیار بالا مانند دمای مواد مذاب و آتش سوزی های مهیب بسیار مطلوب است. در برخی از مطالعات از این محدوده طیفی برای اندازه گیری دمای حدود ۱۴۰۰ درجه کلوین نیز استفاده شده است. 


تابش های اتمسفری (Sky Irradiance): اشاره به آن دسته از تابش هایی دارد که از اتمسفر و ترکیبات آن به سطح زمین رسیده است. جذب بخشی از امواج خورشیدی توسط ذرات تشکیل دهنده جو باعث انتشار امواج حرارتی در جهت های گوناگون می شود که باعث تولید بخشی از تابش های اتمسفری می گردد. بخش دیگری از تابش های اتمسفری ناشی از پراکنش های رو به پایین امواج است. بخشی از امواج پخش شده رو به زمین بوده و از طریق اتمسفر به سطح زمین می رسد. واحد اندازه گیری این پارامتر وات بر متر مربع است. 


تابش های طیفی (Spectral Radiance): اشاره به تابش های صورت گرفته در طول موج ها و باندهای مختلف است که توسط سنجنده دریافت شده. واحد این پارامتر واحد بر مترمربع در هر میکرومتر در استرادیان است. 


مادون قرمز حرارتی (Thermal Infrared): اشاره به انرژی حرارتی دارد که پدیده های مختلف در دامنه ۳ تا ۲۰ میکرومتر منتشر شده که متناسب با دمای آن ها است. این امواج از طول موج بلند تری نسبت به محدوده مرئی برخوردار است و دامنه ۸ تا ۱۴ میکرومتر در آن بصورت تخصصی برای برآورد دمای سطح زمین و آب استفاده می شود. 


انتقال پذیری (Transmissivity): اشاره به میزان انتقال امواج الکترومغناطیسی در طول موج های گوناگون از اتمسفر را دارد. میزان عبور امواج مختلف از اتمسفر کاملا متفاوت است. بر همین اساس میزان انتقال پذیری برای طول موج های متفاوت همواره محاسبه می گردد. جذب امواج در اتمسفر عاملی است که باعث کاهش میزان انتقال پذیری برخی از طول موج ها می شود. 


پنجره اتمسفری (Atmospheric Window): به طول موج هایی اطلاق می شود که به راحتی از اتمسفر عبور کرده و میزان انتقال پذیری آن ها از جو بسیار زیاد است. عموما باندهای ماهواره های سنجش از دوری نیز در این طول موج ها تعریف می شوند تا حداکثر داده ها و اطلاعات از طریق آن ها تامین شود. 


مقدمه

دما یکی از ویژگی های اولیه و اساسی سیاره زمین است که بدون داشتن تماس فیزیکی با سطح آن قابل اندازه گیری است. دما به عنوان مولفه ای است که در تمامی مقیاس ها مورد استفاده است. برای مطالعات بیلان انرژی، آتش فشان ها، زلزله، جزایر حرارتی شهری، فعالیت های زمین گرمایی، تبخیر و تعرق و غیره قابل استفاده است. 


تصاویر ماهواره ای با باند حرارتی برای شناسایی کانون های حرارتی (Hot Spots) به شکل گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. توان تفکیک زمانی باندهای حرارتی امکانی پایش تغییرات آنومالی های حرارتی را در طول زمان فراهم کرده است. به عنوان مثال در مناطق قطبی پایش تغییرات دمایی نشان از ذوب زودهنگام و سریع یخ های قطبی دارد و برای مطالعه گرمای جهانی نیز به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. 


دمای سطح زمین بصورت مستقیم در داده های ماهواره ای و هوایی اندازه گیری نمی شود. به عبارت دیگر سنجنده های هوابرد و فضابرد، قابلیت ثبت میزان انرژی حرارتی منتشر شده را دارند که با استفاده از محاسبات فیزیکی، دمای سطح زمین متناظر آن محاسبه می گردد.  


دما به عنوان پارامتری است که در همه زمان ها وجود دارد اما از ساعتی به ساعت دیگر و از فصلی به فصل دیگر کاملا متغیر است. در شکل زیر تصویر حرارتی روز (سمت چپ) و شب (سمت راست) نمایش داده شده است. مناطق روشن تر دمای بالاتر و مناطق تیره تر دمای پایین تری دارند. بر همین اساس در طول روز تابش مستقیم خورشیدی باعث افزایش دمای برخی از قسمت ها شده اما در طول شب پدیده ها بر اساس دمای خالصی که دارند از یکدیگر تفکیک می شوند و تابش های اضافی خورشیدی بر آن ها اثری ندارد. در طول روز مکان هایی که تیره تر هستند انرژی بیشتری را جذب می کنند و در شب دما و تابش بالاتری خواهند داشت. 



برای محاسبه دمای سطح زمین باید عوامل مختلفی در نظر گرفته شوند که عبارت اند از:

  • اثر جذب اتمسفری
  • گسیل امواج الکترومغناطیسی
  • اثر توپوگرافی سطح زمین (زبری و صافی)
  • گسیلمندی
  • زمان

اثرات اتمسفر

جو زمین اثرا قابل توجهی بر روی امواج رسیده دارد. یکی از یکی از مهم ترین این اثرات جذب امواج رسیده است که از طریق مولکول هایی چون ازن، رطوبت آب ودی اکسید کربن اتفاق می افتد. با این حال اثر جذب برای تمامی امواج یک سال نیست. در برخی از طول موج ها مانند مادون قرمز جذب بیشتر و در برخی از طول موج ها میزان آن کمتر است. در همین راستا باندهای ماهواره ای به گونه ای طراحی شده که کمترین میزان جذب شدگی توسط اتمسفر را دارند. 


بیشترین میزان انتقال پذیری امواج حرارتی از اتمسفر حدودا ۹۰ درصد است. بر همین اساس برای محاسبه دقیق دمای سطح زمین لازم است تا دقیقا میزان جذب صورت گرفته بر روی امواج محاسبه گردد. زمانی که امواج توسط اتمسفر جذب می شود، دمای آن بالاتر رفته و منجر به تابش انرژی حرارتی در جهات گوناگون می گردد. بر همین اساس اندازه گیری دو پارامتر تابش های رو به بالا و تابش های رو به پایین از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند و باید در معادله نهایی محاسبه دمای سطح زمین در نظر گرفته شود.


حذف اثرات اتمسفر

بصورت کلی اثرات اتمسفر در سه عامل مهم دیده می شود که عبارت اند از: 

  • جذب امواج و ضخامت اتمسفر
  • تابش های رو به بالای اتمسفری
  • تابش های رو به پایین اتمسفری

عموما با استفاده از داده های اقلیمی پروفیل اتمسفری در ارتباط با دما، رطوبت و فشار، امکان برآورد هریک از اثرات اتمسفر در عرض ها و زمان های مختلف به خوبی فراهم می شود. الگوریتم های تصحیح اتمسفری مانند MODTRAN امروزه قابلیت محاسبه این اثرات و حذف هریک از آن ها را به خوبی دارند. در بسیاری از الگوریتم هایی که در سال های اخیر برای محاسبه دمای سطح زمین ارائه شده، موضوع اثرات اتمسغر بر روی باند حرارتی و روش اصلاح آن همواره مورد توجه بوده است. در همین راستا به منظور حذف نویزهای رادیومتریکی ناشی از تغییرات توپوگرافی و سایه ها نیز، همواره مدل های رقومی زمین در محاسبات لحاظ شده اند. 


امروزه با استفاده از داده های ماهواره ای، هریک از پارامترهای اتمسفر را می توان بصورت پیکسل به پیکسل محاسبه کرد که از دقت بسیار بالاتری نیز برخوردار است و تنها به یک منطقه محدود نمی شود. به عنوان مثال، با استفاده از داده های پروداکت پروفیل اتمسفری سنجنده مادیس امکان محاسبه رطوبت و دما به خوبی فراهم است. درصورتی که مدل های تصحیح اتمسفری چون MODTRAN دسترسی نداشتید، با استفاده از محاسبات فیزیکی مربوط به مدل های انتقال تابشی، اثرات اتمسفر بصورت دستی نیز قابل محاسبه است. 


ناهمواری های سطح زمین

دمای سطح زمین شدیدا از لحاظ زمانی و مکانی متغیر است و عوامل بسیار زیادی بر روی آن تاثیر گذار هستند. جذب و تابش انرژی به سطح هر پدیده ای بر روی دمای آن تاثیر گذار است. بر همین اساس استفاده از مدل های رقومی زمین برای حذف اثر توپوگرافی برای برآورد دما ضرروری است. البته این ضرورت برای مناطق مسطح صادق نیست. به عبارت دیگر عموما در نواحی کوهستانی و مکان هایی که توپوگرافی ناهمواری دارند از این مدل ها استفاده می شود. 


بصورت کلی وجود سایه ها ناشی از تغییرات شدید توپوگرافی است. سایه ها باعث کاهش انرژی بازتابی و گسیل شده به سمت سنجنده شده و در محاسبه LST میزان دمای ثبت شده توسط سنجنده را به شکل قابل توجهی کاهش می دهد. بر همین اساس اصلاح اثر سایه ها در فرایند محاسبه دمای سطح زمین ضروری است. اما در صورتی که منطقه مورد مطالعه هموار و پست باشد، اصلاح اثر سایه ها الزام آور نیست. 


برخی از الگوریتم های تصحیح اتمسغری مانند ATCOR امروزه شرایطی را فراهم آوردند تا ضمن برطرف سازی اثر اتمسفر، خطاهای رادیومتریکی ناشی از تغییرات توپوگرافی نیز اصلاح شود. این الگوریتم برای تصحیح اتمسفری و رادیومتریکی باندهای حرارتی نیز به شکل مطلوبی کاربردی است. در حال حاضر الگوریتم ATCOR در نرم افزار ERDAS و PCI Geomatica در دسترس است. 


مراحل محاسبه LST

برای محاسبه LST با استفاده از عموم الگوریتم ها استفاده ترکیبی از باندهای حرارتی و چندطیفی ضروری است. مراحل لازم برای محاسبه دمای سطح زمین که باید در هر شرایطی اعمال گردند عبارت اند از: 

  • تصحیح اتمسفری باندهای چندطیفی
  • محاسبه شاخص NDVI
  • محاسبه گسیلمندی 
  • محاسبه رادیانس باند حرارتی 
  • محاسبه دمای درخشندگی باند حرارتی
  • محاسبه دمای سطح زمین

در مرحله آخر، تصویر رادیانس و دمای درخشندگی باند حرارتی به همراه تصویر گسیلمندی برای محاسبه دمای سطح زمین بصورت ترکیبی مورد استفاده قرار می گیرد. مهم ترین و دقیق ترین الگوریتم هایی که در حال حاضر برای محاسبه دمای سطح زمین با استفاده از تصاویر ماهواره ای استفاده می شود عبارت اند از: 

  • الگوریتم Single Channel
  • الگوریتم Split Window
  • الگوریتم Mono Window
  • الگوریتم Plank Function
  • الگوریتم RTE

تمامی الگوریتم های مذکور برای محاسبه دمای سطح زمین با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست و استر قابل استفاده است. توجه داشته باشید که برای سنجنده مادیس نیازی به استفاده از این الگوریتم ها ندارید. چرا که این سنجنده برای محاسبه LST دارای یک پروداکت آماده است و بدون نیاز به انجام محاسبه خاصی، به راحتی قابل استفاده است. با استفاده از سایت USGS و سایت Earthdata امکان دانلود این پروداکت به راحتی فراهم است. 


بهترین باند LST

بسیاری از سنجنده ها و ماهواره های کاربردی در سنجش از دور بیش از یک باند حرارتی دارند و همواره انتخاب بهترین باند برای محاسبه LST یک چالش مهم بوده است. حال این سوال ایجاد می شود که بهترین باند برای محاسبه LST چیست و چرا؟ 


همانطور که می دانید مرجع تابش های حرارتی و انرژی های ثبت شده در باند حرارتی زمین است. تابش حرارتی زمین غالبا در طول موج بین ۳ تا ۲۰ میکرومتر رخ می دهد. با این حال بیشترین تابش حرارتی زمین در بازه ۸ تا ۱۴ میکرومتر، خصوصا محدوده ۱۰ میکرومتر است. بنابراین هر باندی که به طول موج ۱۰ میکرومتر نزدیک تر باشد، حاوی انرژی های حرارتی بیشتری است و هم چنین دمای سطح زمین محاسبه شده از آن نیز در مقایسه با سایر باندهای حرارتی دقیق تر است. 


انتخاب بهترین باند برای محاسبه LST تابعی از الگوریتم نیز هست. در صورتی که از الگوریتم های تک باندی مانند Single Channel استفاده کنید توضیحات مذکور قابل استناد است. اما فراموش نکنید که در الگوریتم هایی مانند Split Window از دو باند حرارتی استفاده می شود که در آن هر دو باند حرارتی (در سنجنده TIRS) باید به عنوان ورودی در محاسبات در نظر گرفته شوند. 


داده های کاربردی محاسبه LST

برای محاسبه LST به ترکیبی از داده های ماهواره ای و ایستگاه سینوپتیک نیاز دارید. داده های ماهواره ای مورد نیاز عبارت اند از: 

  • باندهای مرئی و مادون قرمز نزدیک
  • باند (باندهای) مادون قرمز حرارتی (۸ تا ۱۴ میکرومتر)
  • مدل رقومی زمین (میانگین ارتفاعی)

داده های ایستگاه سینوپتیک مورد نیاز عبارت اند از:

  • رطوبت نسبی
  • دمای ایستگاه (هوای سطح زمین)
  • ارتفاع ایستگاه
  • فشار هوا

لازم بذکر است که الگوریتم های نسبتا قدیمی تر نیازی به داده های سینوپتیکی ندارند چرا که در آن ها موضوع تصحیح اتمسفری دیده نشده است. اما در الگوریتم های جدیدتر که از اعتبار و دقت بالاتری برخوردارند به منظور برآورد ضخامت اتمسفر، تابش های رو به بالا و تابش های رو به پایین، استفاده از داده های زمینی ضروری است. 


اعتبارسنجی LST

یکی از مهم ترین سوالاتی که عموما کاربران سنجش از دور در ارتباط با دمای برآورد شده می پرسند در ارتباط با دقت آن است. دقت دمای برآورد شده چقدر است؟ چگونه می توان نتیجه را اعتبارسنجی کرد؟ این دو مهم ترین سوالاتی است که کاربران در این زمینه همواره مورد پرسش قرار می دهند. 


در پاسخ سوال اول باید این طور گفت که برخی از مراجع دقت کمتر از ۱ کلوین را برای الگوریتمی مانند Single Channel در نظر گرفتند. اما این در حالی است که شاید برای تمامی مناطق جهان این دقت نباشد. به همین منظور برای محاسبه دقت LST برای منطقه مورد مطالعه خود (سوال دوم) از رابطه آماری RMSE باید استفاده کنید. در این حالت، دمای محاسبه شده در تصویر با دمای یک نقطه در روی زمین تطابق داده شده و میزان RMSE آن محاسبه می شود. 


مقدار شاخص RMSE نشان دهنده اختلاف مطلق بین مقدار محاسبه شده و مقدار واقعی است. دامنه مقادیر این شاخص بین ۰ تا هر مقدار  مثبتی است. هرچه مقدار RMSE به ۰ نزدیکتر باشد دقت نتیجه محاسبه شده نیز بالاتر است.


دانلود فایل PDF

به منظور دانلود رایگان نسخه PDF این مقاله بر روی گزینه زیر کلیک کنید. برای دانلود فایل PDF مقالات حتما باید در سایت girs عضو باشید. 


لینک های مفید


 

نوشته های مرتبط :

40 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام وقت بخیر ممنون بابت مطالب خوبتون یه سوال داشتم اینکه lst رو چجوری میتونم با لندست ۵ اندازه گیری کنم؟ممنون ایا فرقی نمیکنه شرایطش با لند۸؟ همونطور که در استاد بزرگ گفتین

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      تقریبا فرمول ها یکسان هست فقط ممکنه برخی از ضرایب ثابت در برخی از الگوریتم ها متناسب با ماهواره تغییر کند. برای ارزیابی این موضوع باید به مقالات مراجعه نمایید.

      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام با تبریک سال نو
    جناب مهندس سوالی در رابطه با محاسبه دمای سطح زمین داشتم ممنون میشم زودتر پاسخ دهید.
    برای محاسبه دمای یک منطقه بر روی تصاویر ماهواره ای می شود کل دمای تصویر ماهواره ای را محاسبه کرد بعد منطقه مورد نظر را برش دهیم و آن دمای برآورد شده برای کل تصویر را برای منطقه مورد نظر بکار ببریم، یا نه اول باید منطقه برش و بعد محاسبه دمای سطح زمین را انجام داد.
    با تشکر

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      مشکلی ندارد. می توانید ابتدا روی کل تصویر محاسبه کنید و سپس بر اساس منطقه مورد مطالعه در گام آخر آن را برش بزنید.

      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر خسته نباشید.
    در رابطه را فرمول های استفاده شده برای بدست آوردن LST نیاز به منبع ای جهت رفرنس دهی داشتم. چون در یکسری مقالات طریقه محسبه دمای سطح زمین متفاوت بوده و اشاره ای به شاخص NDVI نکرده اند. بسیار ممنون میشوم که رفرنس های فرول های استفاده شده را مشخص بفرمایید
    باتشکر از شما

    پاسخ
  • سلام
    وقت شما بخیر
    در مورد نحوه محاسبه RMSE سوال داشتم. از BandMath‌ استفاده کنم یا اینکه طی پردازش‌ها خودش محاسبه می‌شه؟
    خیلی ممنون

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      برای محاسبه rmse باید از اکسل یا ماشین حساب استفاده کنید. چونکه خروجی RMSE یک عدد ثابت است نه یک تصویر. به همین دلیل در band math قابل اجرا نیست.

      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام
    ممنونم بابت شیر اطلاعات مفیدتون
    یه سوال داشتم جناب احراری که متاسفانه جوابی براش پیدا نمیکنم
    اینکه برای اعتبار سنجی lst تخمینی اگر همزمان با عبور ماهواره دو سه نقطه با دماسنج ثبت بشه ، rmse نقطه به نقطه محاسیه میشه ؟ یعنی مقدار rmse نقطه اول زمینی با نقطه نظیرش در تصویر ، نقطه دوم زمینی با نقطه نظیر و…
    یا خیر مقدار rmseسه نقطه زمینی باهم با سه نقطه نظیرش
    چون از چند نفر ک پرسیدم گفتن که مجمع rmse نقاط باید محاسبه بشه ن نقطه ب نقطه

    پاسخ
    • برای اعتبار سنجد راستش من تاکنون به این صورت عمل می کردم که اگر سه نقطه زمینی دما داشته باشم مقدار متناظر این سه نقطه را در تصویر ماهواره ای بدست می آوردم و برای هریک بصورت جداگانه یک RMSE محاسبه میکردم.

      پاسخ
  • سلام،
    من از نرم افزار ترست ایدریسی برای محابه lst استفاده میکنم وقتی در قسمت سرچthermal را وارد میکنم یک پنجره باز میشه، وقتی باند حرارتی را در قسمت باند ورودی وارد میکنم. خود نرم افزار یک سری عدد برای k1, k2, offset و gain وارد میکنه، این اعداد را دیگه تغییر ندم؟ چون فایل تکست که همراه نصاویر لندست دانلود شده را باز میکنم فقط عدد k1,k2 وجود داره. من نمیدونم این اعداد را تغییر بدم یانه؟
    سوال دوم: در قسمت correct emisivity لازم هست تیکش را بزنم؟ چه باندی باید وارد کنم؟

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      بنده در نرم افزار انوی و متلب اون رو محاسبه کردم. متاسفانه تجربه زیادی در کار با نرم افزار ترست ندارم. لطفا در صفحه محصول آموزشی ترست سوالتون رو مطرح کنید تا متخصصین آن پاسخ دهند.

      موفق باشید

      پاسخ
  • صفحه ای پیدا نکردم. اصلا من هر صفحه ای سوال کردم کسی پاسخگو نیست

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      بنده عموما سوالات رو پاسخ میدم اما تا کنون با نرم افزار ترست کار نکردم که بتونم راهنمایی کنم. به همین دلیل پاسخ ندادم تا سایر دوستان اگر اطلاع دارند پاسخ گو باشند.

      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام
    ممنون میشم منبع یا مطلبی در رابطه با روش های سنجش از دور دمای لایه های مختلف اتمسفر معرفی نمایید

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      داده های ماهواره ای سنجش از دور عموما فقط دمای هوای نزدیک به سطح را به عنوان air temperature می دهند. تا حالا داده ای در ارتباط با دمای لایه های مختلف جوی بنده ندیدم.

      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام .ببخشید من LST رو داخل ارک مپ بدست اوردم و اونجا تصحیحیاتی صورت نمیگیره ایا نتیجه با کار در انوی متفاوت هست؟

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      دقت دمای سطح زمین بیشتر از نرم افزار تابعی از الگوریتم مورد استفاده است.
      اگر تصحیحات انجام شود طبيعتا دقت کار بالاتر میره. مثلا تصحیحاتی مثل محاسبه رادیانس و دمای درخشندگی و یا بازتاب سطحی اگر انجام نشه دمای سطح زمین درست محاسبه نخواهد شد.

      موفق باشید

      پاسخ
  • با سلام خدمت شما سوالی داشتم و این هستش که از چه طریق می تونم دمای اندازه گیری شده در ایستگاه های هوای شناسی رو بهدمای سطح زمین تبدیل کنم ؟آیا فرمول خاصی داره؟

    پاسخ
    • با سلام واحترام

      متاسفانه در این زمینه اطلاعات کافی ندارم. من بر روی روش های برآورد دمای سطح زمین از تصاویر ماهواره ای کار کردم.

      موفق باشید

      پاسخ
  • امیر ارسلان کرمی
    1401-08-05 5:58 ب.ظ

    سلام وقت بخیر
    بسته آموزشی پردازش تصاویر لندست با انوی روی سایت بود و من خریداری کردم الان روی سایت نیست. 2 تا سوال داشتم
    یکی اینکه اون فرمولی که برای lst بکار بردین بر اساس کدوم روش هست؟(single chanel , mono window , …)
    و اینکه ویدیو پارت 8 وسطش قطع میشه
    لطفا پیگیری بفرمایید

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      من سابقه خرید شما رو بررسی کردم. چند محصول در ارتباط با دمای سطح زمین خریداری کردید.
      یکی از این آموزش ها وبينار محاسبه دمای سطح زمین با سنجش از دور در نرم افزار QGIS است در این آموزش اشاره شده که هر روش مربوط به کدام الگوریتم است. چون در این آموزش از چند روش استفاده کردیم که عنوان دستورات نیز اشاره به الگوریتم مورد استفاده دارد.

      آموزش دیگر نیز محاسبه دمای سطح زمین با روش split window هست که همانگونه که در عنوان محصول ذکر شده روش همان الگوریتم split window هست.
      از سوی دیگر در ابتدا همه آموزش ها من عنوان روش مورد استفاده رو معرفی کرده ام.

      با kmplayer و یا vlc player ویدیوها رو باز کنید.

      موفق باشید

      پاسخ
      • امیر ارسلان کرمی
        1401-08-06 10:47 ق.ظ

        ممنون از پاسخ گویی. بسته ای که در موردش سوال کردم به همون نام(بسته آموزشی پردازش تصاویر لندست با انوی) هست که گویا طی همین روزهای اخیر از روی سایت برداشته شده. داخل پارت 5، lst رو برای داده لندست 5 محاسبه میکنید ولی اشاره ای به روش نمیکنید.
        ویدیو هم نقص هست پارت 8(مجموعا 10 پارت هست)

        پاسخ
        • با سلام و احترام

          عنوان این روش تابع پلانک هست که یکی از روش های مرسوم محاسبه دمای سطح زمین است و برای تمامی داده های ماهواره ای سری لندست قابل استفاده است.
          ویدیو ارت ۸ رو بنده همین الان چک کردم. محتوای این بخش تا همان قسمتی است که ویدیو قطع شده و ادامه آن شامل توضیحاتی است که مرتبط با این محصول نبوده.

          موفق باشید

          پاسخ
  • منصوره علی زاده
    1401-08-11 10:49 ب.ظ

    سلام جروه را از سایت شما دانلود کردم می خواستم در پایان نامه در منابع ارجاع دهم تاریخ وسال ندارد چگونه ارجاع دهم .لطفا جواب را به mansurealizadeh1@gmail.com ارسال بفرمایید .

    پاسخ
  • سلام و وقت بخیر
    فایل های جدید تصاویر ماهواره لندست 8 و 9 باهم هستند و در هنگام وارد کردن لایه مولتی اسپکترال نرم افزار انوی ارور میدهد و لایه مورد نظر باز نمیشود. که این موضوع مثل تصاویر قبل دریافتی نمیباشد
    اره حل چیست؟

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      تنها راهکار آن هست که داده ها بصورت رستری (نه با متادیتا فایل) وارد شده و سپس آن ها را استک کرده و تصحیحات را اعمال کنید.

      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام
    در ابتدای کار زمانی که قصد دارم فایل تکس یا متا دیتا را وارد نمایم، ارور عدم خواندن فایل را میدهد
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      لطفا بفرمایید دقیقا چه خطایی را نشان میدهد؟

      موفق باشید

      پاسخ
      • سلام
        برای فراخوانی لایه ها متادیتا های جدید نرم افزار انوی ارور میدهد و فایل باز نمیشود

        پاسخ
        • با سلام و احترام

          اخیرا داده های لندست بروزرسانی شده و چون ما به نسخه جدید نرم افزار انوی دسترسی نداریم عملا امکان فراخوانی این داده ها بصورت خودکار فراهم نیست. به همین منظور باید لایه های رستری را ببصورت جداگانه در نرم افزار باز کرده و سپس stack نمایید.

          موفق باشید

          پاسخ
  • سلام و وقت به خیر. ممنون بابت آموزش عالی و کاربردی که ارائه کردید.
    من برای محاسبه LST با مقاله دوم (سناریوی دوم) نمی دونم مقادیر sai ها رو از سایت https://atmcorr.gsfc.nasa.gov/ پیدا کنم. این سایت ارور زیر را میدهد:

    01 JAN 2024
    The AtmCorr site is no longer available.
    باید فیلترشکن وصل باشم؟ راهکار دیگری وجود دارد؟ متشکرم

    پاسخ
    • با سلام و احترام
      این پیغام ارتباطی به فیلتر شکن ندارد. خود سایت از دسترس خارج شده است.

      من در کارهای خودم از پروداکت آماده دمای سطح زمین لندست استفاده میکنم. به همین دلیل سایت های جایگزین برای استخراج چنین پارامترهایی رو اطلاع ندارم. بهترین راه در حال حاضر این هست که مقاله هایی که جدیدا در زمینه این الگوریتم نوشته شده را مطالعه کنید. در آن ها روش محاسبه این پارامترها و یا سایت های جایگزین قطعا معرفی شده است.

      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام و وقت به خیر
    خداقوت
    بسیار عالی بود
    استفاده از سایت ناسا برای دانلود مقادیر و پارامتر های آپولینگ و دان ولینگ و انتقال اتمسفری در دسترس نیست و خطا می دهد. برای محاسبه این پارامتر ها در سناریوی دوم سینگل چنل بایستی از چه سایتی استفاده کرد و چگونه؟ متشکرم

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      من در کارهای خودم از پروداکت آماده دمای سطح زمین لندست استفاده میکنم. به همین دلیل سایت های جایگزین برای استخراج چنین پارامترهایی رو اطلاع ندارم. بهترین راه در حال حاضر این هست که مقاله هایی که جدیدا در زمینه این الگوریتم نوشته شده را مطالعه کنید. در آن ها روش محاسبه این پارامترها و یا سایت های جایگزین قطعا معرفی شده است.

      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام و وقت به خیر
    من چند بار سوال ام رو موفقیت آمیز ارسال کردم. ولی نه منتشر شد نه پاسخی دریافت کردم. ممنونم راهنمایی کنید.

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      بله درسته بنده باید اول پاسخ بدم تا نمایش داده شود. متاسفانه بدلیل مشغله های کاری فراوان فرصت نکردم چند روز اخیر سوالات رو بررسی کنم. امروز پاسخ داده می شود.

      موفق باشید

      پاسخ
  • سلام و وقت به خیر
    من چند بار سوال ام رو موفقیت آمیز ارسال کردم. ولی نه منتشر شد نه پاسخی دریافت کردم. ممنونم راهنمایی کنید.

    پاسخ سوالم رو درباره فیلم سناریوی دوم LST می فرمایید

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      بله درسته بنده باید اول پاسخ بدم تا نمایش داده شود. متاسفانه بدلیل مشغله های کاری فراوان فرصت نکردم چند روز اخیر سوالات رو بررسی کنم. امروز پاسخ داده می شود.

      موفق باشید

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up