آموزش محاسبه میزان کلروفیل-آ با استفاده از تصاویر سنتینل 2 و لندست 8

1,088 بازدید

اخبار ، مقالات و تحقیقات گروهی را دنبال کنید.

آموزش رایگان نرم افزار ENVI

در ENVI حرفه ای شو 🦾

0 تا 100 مفاهیم سنجش از دور

کاملا رایگان شروع کن 🧩

آموزش رایگان ArcGIS pro

واقعاااااا رایگاااااانه 🤗

آموزش گوگل ارث انجین

شدیدا توصیه شده 🌏

دانلود لندیوز 10 متری ایران و …

به کمک گوگل ارث انجین 🚀

کتاب موتور پردازش مجازی

اولین کتاب آموزش گوگل ارث انجین 📗

طبقه بندی تصاویر ماهواره ای

آشنایی با انواع روش ها 😲

پیش پردازش تصاویر ماهواره ای

هندسی – رادیومتریکی – اتمسفری 🀄

دانلود داده های آلتیمتری

ترازسنجی برای دریاچه ها 🧿

پوشش اراضی 10 متری

تولید شده توسط ESRI 🧐

نمایش سه بعدی در ArcGIS

مدل رقومی ارتفاع 🗻

مطالب پربازدید

آموزش محاسبه میزان کلروفیل آ
آبهای داخلی، از جمله آب دریاچه ها و سدها یکی از نکات کلیدی چرخه کربن درون‌شهری محسوب می‌شوند. برخی از آب‌های داخلی منبع شرب، کشاورزی و آبزی‌پروری بشمار می‌آیند بنابراین نظارت بر پارامترهای کیفی آب از جمله مقدار رنگدانه‌ی (کلروفیل- آ) فیتوپلانکتون‌ها امری ضروری و حیاتی است. فیتوپلانکتون‌ها اساس اکوسیستم‌های آبی در سطح جهان هستند که دو نقش اساسی را…

آبهای داخلی، از جمله آب دریاچه ها و سدها یکی از نکات کلیدی چرخه کربن درون‌شهری محسوب می‌شوند. برخی از آب‌های داخلی منبع شرب، کشاورزی و آبزی‌پروری بشمار می‌آیند بنابراین نظارت بر پارامترهای کیفی آب از جمله مقدار رنگدانه‌ی (کلروفیل- آ) فیتوپلانکتون‌ها امری ضروری و حیاتی است.

فیتوپلانکتون‌ها اساس اکوسیستم‌های آبی در سطح جهان هستند که دو نقش اساسی را در اکوسیستم‌های آبی ایفا می‌کنند.

اولی فیتوپلانکتون‌ها پاسه و اساس شبکه غذایی هستند و دوم اینکه این موجودات ریز در چرخه کربن جهانی نقش دارند. کلروفیل- آ (Chl-a) بعنوان نماینده ای از شاخص فراوانی فیتوپلانکتون‌های منابع آبی است بطوریکه غلظت کلروفیل- ا بشدت با فراوانی فیتوپلانکتون‌ها همراه است. بدین منظور استفاده از طول موج‌های مختلف در سنجنده‌های ماهواره‌ای امکان پایش رنگدانه (Chl-a) فیتوپلانکتون‌ها را همواره فراهم نموده است.


تهیه آموزش

به منظور خرید محصول آموزشی بر روی دکمه زیر کلیک کنید.


مشخصات محصول

  • مدرس: مصطفی مهدوی فرد (مولف کتاب مبانی سنجش ازدور کاربردی- مرکز سنجش ازدور کانادا)
  • تخصص: دانش آموخته کارشناسی و دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش ازدور و GIS- دانشگاه تبریز
  • زمان آموزش: ۱ ساعت و ۲۵ دقیقه
  • موضوع: سنجش از دور آب
  • نرم افزار: ENVI 5.3.1
  • فرمت: ویدئوهای آموزشی MP4
  • فایل تمرینی: ندارد

توضیحات محصول

در این محصول آموزشی که جز اولین محصول آموزشی در زمینه سنجش از دور کیفی آب است، روش “محاسبه‌ی میزان غلظت کلروفیل- آ (Chl-a) با استفاده از تصاویر لندست- ۸ و سنتینل-۲” در نرم‌افزار ENVI 5.3.1 آموزش داده شده است.

هدف از این آموزش تخمین غلظت کلروفیل- آ آب سد دریاچه‌ی میناب که از اهمیت ویژه ای برای ساکنان این مناطق برخوردار است، می‌باشد. در این آموزش گام به گام روش پردازش داده‌های ماهواره‌ای جهت محاسبه‌ی رنگدانه‌ی فیتوپلانکتون‌ها تدریس شده است و مخاطب می‌تواند از این روش بمنظور تخمین غلظت کلروفیل- آ دریاچه‌های بسته استفاده کند.


عناوین آموزشی

مهم‌ترین عناوین آموزش داده شده در این محصول عبارتند از :

  • آشنایی با سیکل سنجش ازدور
  • ارتباط اثرات اتمسفری بر رنگدانه‌ی فیتوپلانکتون‌ها
  • تصحیح رادیومتریکی لندست- ۸
  • استک داده‌های سنتینل-۲
  • ری اسکیل داده‌های سنتینل-۲
  • تعیین حد آستانه‌ی پهنه‌ی آبی
  • ساخت ماسک باینری
  • اعمال ماسک
  • اعمال شاخص Normalized Chlorophyll Index (NDCI)
  • ارتباط و تبدیل شاخص NDCI به مقدار واحد میلی گرم بر متر مکعب (mg/m3)

تهیه آموزش

به منظور خرید محصول آموزشی بر روی دکمه زیر کلیک کنید.


لینک های مفید

نوشته های مرتبط :

31 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • با سلام و خسته نباشید خدمت شما . یه سوال داشتم اگر من سیستم عامل لینوکس نصب کنم، آیا قابلیت استفاده از نرم افزارهای مانند، ARC GIC,ENVI ………….., و کلا نرمافزارهای سنجش از دوری رو دارم ؟

    پاسخ
  • سلام. خسته نباشید. شما میتونید نقشه آسکوربیک اسید، ph و رطوبت نسبی گیاهان با استفاده از تصاویر ماهواره ای تهیه کنید؟؟؟؟

    پاسخ
    • مصطفی مهدوی فرد
      1399-01-07 11:43 ب.ظ

      سلام و احترام
      متاسفانه اموزشی که مدنظر شماست در حیطه و تخصص بنده نیست. و شاید بهتر باشد در سایر محصولات مرتبط با کلروفیل و رطوبت نسبی گیاهان پیامتان را ارسال نمایید.

      پاسخ
  • سلام ممنون از اموزش خوبتون ببخشید من منطقه مورد مطالعه ام آبهای ازاده توی فیلم گفتیدکه نمیشه از این روش برای این مناطق استفاده کرد ولی روشش برای ابهای ازاد ذکر نکردید. ایا در فیلم اموزشی دیگه ای میخواید بهش بپردازید؟ من در مقالاتی استفاده از تصاویر هایپریون رو دیدم . نمیدونم چه فرقی با این روش ها که فرمودید داره. در نهایت خواهش دارم لطفا ایمیلتون رو هم بزارید ممنون.

    پاسخ
    • مصطفی مهدوی فرد
      1399-01-07 11:39 ب.ظ

      سلام و احترام
      ممنون از لطف نظر شما دوست گرامی.
      بله. الگوریتم هایی که در این اموزش مدنظر بود صرفا روش های تفاضل باندی بودند. الگوریتم های تجربی همانند الگوریتم های دوباند، سه باند، چهارباند و OCx مناسب پهنه های ابی ازاد مانند دریاها و اقیانوس ها هستند. البته الگوریتم های تحلیلی و نیمه تحلیلی هم وجود دارد که جای بحث بیشتری دارد. بدلیل این که الگوریتم های تجربی برای مدلسازی رنگ اقیانوس از داده های میدانی و همچنین داده های ماهواره ای استفاده می کنند شما برای استخراج و پردازش تصاویر بایست از نرم افزارهای برنامه نویسی همانند MATLAB جهت برقراری همبستگی بین داده های مورد استفاده، استفاده کنید. متاسفانه بدلیل استفاده از چندین نرم افزار در این فرایند تاکنون اموزشی تهیه نشده است.

      جهت برقراری ارتباط میتوانید با ایمیل زیر تماس داشته باشید:

      mostafamahdavi842@gmail.com

      پاسخ
  • سلام آقای مهدوی
    من به دنبال استفاده از این آموزش در محیط Google Earth Engine هستم. آیا این آموزش کاملا وابسته به محیط نرم افزاری خود است یا برای من هم مفید خواهد بود؟ دو سوال هم دارم:
    رابطه بین شاخص NDCI و غلظت کلروفیل به میلی گرم بر متر مکعب چیست؟
    آیا منطقی است که در محدوده انتخابی ما روی پهنه های غیرآبی هم NDCI محاسبه میشود؟ باید ماسک شود یا مشکلی وجود ندارد؟
    ممنون

    پاسخ
    • سلام و وقت بخیر و همچنین با عرض پوزش بعلت تاخیر در پاسخ.

      این فرمول را می‌توانید در گوگل ارث انجین پیاده کنید. همکاران در سایت روش محاسبه غلظت کلروفیل با داده‌های مکانی متوسط مودیس رو توضیح داده‌اند.
      در پاسخ به سوال ارتباط بین شاخص ndci و mg/m3 این است که وقتی شما از این شاخص استفاده می‌کنید صرفا یک رنج نرمال عددی به شما بین منفی ۱ تا ۱ می‌دهد ما برای اینکه به مقدار واقعی در واحد برسیم از طریق یک فرمول (که در محصول گفته شده) این رنج نرمال را به واحد غلظت میلی گرم بر متر مکعب رساندیم.
      در پاسخ به سوال دوم شما بهتر هست قبل از پیاده‌سازی این شاخص بروی پهنه آبی حتما ماسک خشکی را روی تصویر ایجاد کنید تا خشکی کاملا حذف شود و تاثیر منفی بر فرایند کاری شما اعمال نکند.

      موفق باشید.

      پاسخ
  • مهندس مهدوی فر سلام وقت بخیر، این فایل پیش نیاز لازم دارد؟ اگر لازم داره لطفا بگین کدوم آموزشها یا چ کتابی رو ببینیم؟ من تازه میخوام وارد سنجش از دور بشم تابحال اصلا کار نکردم و کاملا مبتدی هستم

    پاسخ
    • سلام و وقت بخیر
      پیش‌نیاز این اموزش روش دانلود تصاویر سری لندست و سنتینل۲ هست و بصورت مختصر و گیرا به سنجش از دور آب پرداخته شده است.

      موفق باشید

      پاسخ
    • با سلام مجدد..
      برای درک بالا از الگوریتم‌ها و مبانی سنجش از دور رنگ اقیانوس کتاب زیر را مطالعه کنید:

      An Introduction to Ocean Remote Sensing – by Seelye Martin March 2014.

      موفق باشید.

      پاسخ
  • سلام مهندس احراری،،،، من در زمینه سنجش از دور کاملا مبتدی هستم فقط یکم gis بلدم…. آیا با این آموزش میتونم برای یک سد دیگه رو بررسی کنم؟ یا اینکه نیاز به پیش نیاز دارم؟ اگر پیش نیاز لازمه لطفا معرفی کنید. با تشکر

    پاسخ
    • بهتر هست برای دقت بیشتر در تخمین غلظت کلروفیل- آ از الگوریتم‌های تجربی OCx و یا دوباند، سه باند و … استفاده کرددر کشور پژوهش‌های نسبتا خوبی در این زمینه شده است پیشنهاد میکنیم ابتدا پژوهش‌ها را بررسی کنید و سپس نسبت سفارش محصول اقدام کنید تا یک دید کلی نسبت به فرایند کاری و حتی منطقه مطالعاتی داشته باشید.

      موفق و سربلند باشید.

      پاسخ
  • فاطمه رنج روزی
    1399-10-04 7:47 ق.ظ

    با سلام و احترام. خداقوت به خاطر آموزش های مفیدتون. در فایل آموزشی ذکر کردید که از شاخص NDCI برای پهنه های آبی آزاد استفاده نمیشه و شاخص مورد استفاده رو نیز بیان نکردید. برای مثال پهنه های مثل خلیج فارس و دریای عمان از چه شاخص هایی استفاده میشه ؟ یا این شاخص NDCI کاربرد داره براشون؟
    ممنون بابت وقتی که میگذارید.

    پاسخ
    • سلام و احترام
      مچکر از لطف شما.
      درصورتی‌ می‌توان از شاخص‌هایی با باندهای لبه قرمز و مادون قرمز نزدیک مانند FLH، NDCI و MCI استفاده کرد که مطمئن باشید پهنه مورد نظر آبی آزاد شما در محدوده ساحلی مشکوک به غلظت بالای کلروفیل- آ هست که تنها راه دانستنش هم داشتن داده زمینی از محل هست.
      الگوریتم‌های مانند:
      Oc2, Oc3, Oc4 و دوباند و س باند می‌توانند برای سواحل با غلظت کلروفیل پایین مورد استفاده قرار گیرند از ۵ مدل یاد شده بهترین عملکرد را الگوریتم Oc2 و‌Oc30 در اب‌های خلیج فارس دارند.

      موفق و سربلند باشید.

      پاسخ
  • با سلام شما بر روی دادهای از قبل دانلود شده کار کردید. بنظر بنده مهمترین قسمت روش دانلود دادها وبعد کاربردی کردن آن دادها است .آموزش شما ناقص است.

    پاسخ
  • مصطفی مهدوی فرد
    1400-02-22 3:36 ب.ظ

    با سلام.
    با احترام به نظر و پیشنهاد شما بایست این را نقل کنم که پیش‌نیاز این آموزش فقط دسترسی به داده‌های ماهواره‌ای مورد استفاده است و بدلیل اینکه اموزش دسترسی به داده‌های ماهواره‌ای لندست و سنتینل در سایت موجود هست از اموزش مجدد نحوه دانلود تصاویر خودداری کردیم. با جستوجو‌ در سایت می توانید اموزش رایگان دسترسی به داده‌ها را دانلود بفرمایید.

    سپاس از حسن نظر شما.

    پاسخ
  • بهناز کریمی
    1400-05-01 12:06 ق.ظ

    سلام و خسته نباشید
    چرا برای سنجش غلظت از تصاویر دو ماهواره استفاده کردید در یک تاریخ همزمان نتیجه محاسبات اختلاف دارند ، و محاسبات در landsat دقت کمتری دارند ،دلیل خاصی هست که از تصاویر landsat استفاده میشه ؟

    پاسخ
    • مصطفی مهدوی‌فرد
      1400-08-04 5:51 ب.ظ

      با سلام و احترام
      در این آموزش هدف پیاده‌سازی شاخص مورد نظر بروی دو نوع داده‌ی ماهواره‌ای لندست و سنتینل ۲ بود. دلیل اختلاف در نتایج دو ماهواره به این صورت است که زمان برداشت تصویر از منطقه چندروزی اختلاف دارد و به دلیل کیفی بودن ماهیت کلروفیل و همچنین تلاطم امواج، نتایج آن غلظت کلروفیل بصورت روزانه دایم درحال تغییر است.

      پاسخ
  • سعید نبوی
    1402-02-17 7:13 ب.ظ

    سلام و عرض ادب
    ببخشید در envi 5.6 چطور میشه دستور apply mask رو اجرا کرد؟ متاسفانه این دستور را نتونستم ‍پیدا کنم. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    پاسخ
    • با سلام و احترام

      ابتدا باید ماسک را بسازید و سپس با دستور apply آن را اعمال کنید. فکر کنم برای ساخت ماسک از دستور create mask استفاده شود.

      موفق باشید

      پاسخ
  • رضایی.م
    1402-04-21 7:18 ق.ظ

    با سلام و عرض ادب
    در این دوره برای محاسبه کلروفیل براساس میلی گرم بر متر مکعب از عبارت Chl-a = (float(14.039)+float(86.115)*float(b1)+float(194.325)*float(b1)^2) در قسمت band math استفاده شد. خواستم راهنمایی بفرمائید که رفرنس این فرمول از کجاست و آیا فرمول های دیگری نیز در این زمینه وجود دارد.
    با تشکر از راهنمایی های با ارزشتان

    پاسخ
    • مصطفی مهدوی‌فرد
      1402-08-06 8:05 ب.ظ

      سلام و احترام
      این فرمول تبدیل به mg/m3 را از یک مقاله در ابن اموزش بکار بردم که متاسفانه فراموش کردم که کدوم مقاله بود. چون چندین سال از انتشار این محصول می‌گذرد.

      پاسخ
  • با سلام و ادب
    وقتتون بخیر
    من میخواهم غلظت کلروفیل آ را با ساتفاده از الگوریتم های مختلفی که برای کلروفیل هست مانند OC2 یا OC3 یا OCMes و.. به صورت ماهانه با استفاده از تصاویر خام ماهواره ای که تصحیح های اتمسفری را خودم بر روی آنها اعمال کنم، برای هر سه ماهواره لندست8، سنتینل 2 وسنتینل 3 که هر سه درlevel 1 (بدون تصحیح اتمسفری) باشند، استخراج کنم. کدام آموزش در سایت را پیشنهاد میدهید؟ هدف من اینست که داده های استخراج شده را با داده های زمینی مقایسه شوند و نتیجه شود که کدام تصویر پوشش ابری کمتری دارند. منطقه مورد مطالعه بنده، آب بندرهست. ممنون میشم در صورت امکان بنده را راهنمایی بفرمایید. با تشکر و احترام

    پاسخ
  • مصطفی مهدوی‌فرد
    1402-08-06 8:13 ب.ظ

    سلام و احترام
    شاخصهای OC شاخص‌های تجربی هستند که مقدار کلروفیل-آ را از دیتای میدانی و دیتای ماهواره‌ای آن هم باید حتما از نوع دیتای BOA Reflectance یا بازتاب سطحی زمین باشند و بر روی دیتای TOA اصلا نتایج خوبی ارائه نمی‌دهد برای مطالعه اطلاعات تکمیلی به لینک مقاله زیر مراجعه کنید:

    https://www.sepehr.org/article_247875.html

    برای استخراج کلروفیل از دیتای مودیس از لبنک زیر استفاده کنید:

    https://girs.ir/modis-water-product-gee/

    پاسخ
  • با سلام و ادب. از پاسخ شما سپاسگزارم.
    استاد از بنده این مورد رو خواستند بررسی کنم چون ادامه پژوهش بنده مرتبط با داده های مفقود هست. آیا در این آموزش به نحوه اعمال این الگوریتم های تجربی OC بر روی تصاویر پرداخته شده است؟ در کدام آموزش از سایت، به نحوه اعمال یکی از الگوریتم های OC برای استخراج کلروفیل آ توسط داده های ماهواره ای پرداخته شده است؟

    پاسخ
  • مصطفی مهدوی‌فرد
    1402-08-07 11:48 ق.ظ

    سلام و وقت بخیر
    برای اعمال چنین شاخصی نیاز به دیتای میدانی حتما هست و یا اینک از پروداکت کلروفیل-آ اماده مودیس یا OLCI سنتینل ۳ جهت کالیبره با دیتای ماهواره‌ای استفاده بشود. در چنین اموزشی نیاز به برنامه نویسی متلب و یا مونت کارلو هست. در سایت چنین اموزشی موجود نیست.

    پاسخ
  • با سلام وقت بخیر
    بعد از دانلود تصاویر ماهواره ای سنتینل ۲، باید این تصاویر رو از حالت زیپ خارج کنیم و در نرم افزار انوی بیاریم؟
    چون پیش نیاز آموزش توضیح داده نشده یکم به مشکل برخوردم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
  • مصطفی مهدوی‌فرد
    1403-01-25 5:58 ب.ظ

    سلام و وقت بخیر
    بله، بایست داده‌های Level 2A رو دانلود کنید. این نوع داده نیاز به هیچ نوع پیش‌پردازشی ندارد. اگر در ENVI پردازش می‌کنید بایست حتما ری اسکیل انجام دهید بدین صورت که b1 × 0.0001 می‌شود. در این فرمول b1 متغیر باندهاست.

    پاسخ
  • با سلام وقتتون بخیر
    بنده تصاویر سنتینل 2 Level2A رو دانلود کردم ولی در آموزش شما تصاویر سنتینل ۲ با Level 1C رو در نرم افزار ENVl مورد پردازش قرار دادید. آیا بنده باید تصاویر سنتینل ۲ Level 1C رو دانلود کنم؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up